Forside

Sover dit barn dårligt? Her er 5 gode råd til bedre søvn.

Sover dit barn dårligt? Her er 5 gode råd til bedre søvn.

Indlægget er senest opdateret den 30 november 2022. Forfatter: Andreas Thomsen

Sover dit barn dårligt? Her er 5 gode råd til bedre søvn.

Som forælder kan det være hårdt at se sit barn have svært ved at falde i søvn om natten. Du er fuldt ud klar over, hvor vigtig søvn er for dem, og alligevel ligger de stadig med store øjne og stirrer på loftet. Hvis det sker en gang imellem med dit barn, er her 5 råd, der måske kan hjælpe både dig og din lille med at få lidt søvn i nat.

1. Opret en fast rutine ved sengetid og hold dig til den.

Ved at holde dig til en regelmæssig sengetid rutine, giver du dit barns krop besked om, at det er tid til at gøre sig klar til at sove. Det kan være noget så simpelt som at tage et bad eller læse en historie sammen. Prøv dog at gøre de samme aktiviteter i den samme rækkefølge hver aften, så dit barn ved, hvad der kommer til at ske nu.

2. Prøv en tyngdedyne til børn.

Tyngdedyner er et fremragende redskab til at hjælpe børn med at falde hurtigt og godt i søvn. Ifølge undersøgelser sover 9 ud af 10 børn bedre og er mindre urolige, når de bruger en tyngdedyne. Det skyldes, at for mange børn giver tyngdedyner en følelse af tryghed og sikkerhed, der fungerer som en erstatning for deres forældres kram. Firmaet anew sleep leverer tyngdedyner af høj kvalitet, der er specielt designet til at give dit barn den bedst mulige nattesøvn.

Læs mere om deres tyngdedyne her.

3. Hold elektronikken ude af soveværelset.

Blåt lys fra skærme som tv, computere og telefoner kan forhindre hjernen i at sove afslapning. Hvis dit barn bruger elektronik tæt på sengetid, er det desuden sværere for dit barn at slappe af efter en lang dag. I stedet for at lade dem bruge skærme lige op til sengetid kan du lave en “skærm timeout” 30-60 minutter før, de skal begynde at gøre sig klar til at sove. I denne periode kan de læse bøger eller spille stille spil sammen.

4. Undgå koffein før sengetid.

Koffein er et stimulerende middel, som kan gøre det sværere for dit barn at falde i søvn og holde sig i søvn. For at undgå dette bør du ikke give dem koffeinholdige drikkevarer efter frokosttid. På den måde kan virkningen af koffeinen aftage inden sengetid. Og glem ikke skjulte kilder til koffein som chokolade og visse typer sodavand!

5. Få dem op og i gang i løbet af dagen.

Hjælp dit barn med at få energien ud ved at opfordre det til at lege udenfor eller deltage i sjove aktiviteter som dans eller løb indendørs. Sørg bare for, at de ikke dyrker motion for tæt på sengetid, da det kan have den modsatte effekt og gøre det sværere for dem at falde i søvn, når de endelig går i seng.

6. Sørg for, at deres soveværelse er behageligt og befordrende for søvn.

Undersøg dit barns soveværelse for at se, om du kan forbedre omgivelserne for at fremme afslapning og søvn. Er der nogen ændringer, du skal foretage med hensyn til temperatur, lys eller støjniveau? Et godt soveværelse er hverken for koldt og varmt samt er mørkt, når lyset slukkes.

Konklusion

Hvis dit barn har svært ved at sove, kan du prøve at implementere nogle (eller alle) af disse 6 tips i deres natlige rutine. At etablere en regelmæssig sengerutine, bruge en tyngdedyne, holde elektronikken ude af soveværelset, undgå koffein før sengetid, få dem op og i bevægelse i løbet af dagen og sørge for, at deres soveværelse er behageligt, er alle gode måder at hjælpe med at fremme bedre søvn for dit barn – og bedre søvn for dig også!