Gaver til 5 årig - Find den helt rette gave

Det kan være utrolig svært at indse, at den lille i familien pludselig ikke er så lille mere – og det kan derfor også være svært at finde den helt rette gave til en 5-årig dreng eller pige. Legetøjet skal være anderledes, tøjet skal vælges ud fra de ønsker, barnet har, og i det hele taget kan det være svært at omstille sine gaveindkøb til barnets alder. Det bliver dog garanteret lettere, hvis du tager et kig på vores gaveideer til den 5-årige herunder.

Vi har samlet en udførlig liste over en lang række af de gaver, som plejer at vække stor glæde hos netop denne aldersgruppe. Der er rig mulighed for at blive inspireret til den perfekte gave til 5-årige, og der er dermed hjælp af hente, hvis du, som så mange andre, føler dig lidt på bar bund. Den rette gave skal gerne harmonere med barnets ønsker, og det er en svær balancegang, som vores liste forhåbentlig kan gøre lidt lettere!

Hvordan du finder en god gave til en 5-årig?

Hvis du til jul, fødselsdag eller andet står over for den spændende opgave at finde en god gave til et 5-årigt barn, kan du måske godt føle dig lidt udfordret. Barnet er nemlig for det første kommet i en alder, hvor det er mere selvstændigt tænkende og inden alt for længe ligefrem starter i skole. Nu begynder forskellige personlige interesser og træk ved det enkelte barn at vise sig. Dette bliver en ekstra faktor, som mange tænker over, når de går på gavejagt til aldersgruppen. Hvis du har været vant til at give barnet gave i nogle år i forvejen, kan det være svært at pejle dig ind på denne pludselige personlighedsdannelse.

Der er imidlertid flere veje, som du kan gå for at finde en god gave til barnet. Selv om alle børn selvfølgelig er forskellige, er der for det første alligevel nogle træk, som har det med at gå igen i aldersgruppen. Ligeledes findes der rigeligt med kilder til information online, hvor du kan pejle dig ind på, hvad der kunne være en interessant gave at give til en 5-årig. Der er selvfølgelig heller ikke noget i vejen for at spørge forældre eller andre nærmere bekendte til barnet til råds, hvis du er i tvivl om, hvad barnet interesserer sig for. I det følgende vil disse forskellige indgangsveje blive overvejet.

Gode typer af gaver til aldersgruppen

Som allerede pointeret, er alle børn selvfølgelig unikke. En hvilken som helst generalisering om en aldersgruppe vil altså i sidste ende komme til kort. Om ikke andet kan det være nyttigt at overveje forskellige fællestræk for gruppen, for at søge inspiration til at finde den rette gave til barnet. Der er nemlig en række træk hos 5-årige, som har det med at gå igen og kan fungere som et indledende pejlemærke, når du leder efter en gave.

Her kan det være nyttigt at overveje, hvor barnet befinder sig i sin udvikling. Rent mentalt er 5-årige en del mere avancerede end hidtil, når det kommer til sprog, abstrakt tænkning og planlægning af længere handlingsforløb. Du kan altså godt for eksempel overveje forskellige gaver, der sætter begyndende fokus på stavning og bogstaver. Ligeledes kan du eksempelvis overveje forskellige brætspil med ikke-trivielle regelsæt. Udover barnets syn på verdenen, begynder 5-årige at have en motorisk funktionsniveau, der muliggør nye former for leg og bevægelse. Nye bevægelsesmuligheder legemliggjort af løbehjul, fodbolde eller dukkevågne begynder eksempelvis at blive relevante at overveje som gave. Med den udmærkede finmotorik, som aldersgruppen har, kan byggesæt og brætspil med mindre dele også være bud på en god gave.

Nyttige inspirationskilder

Ovenstående er blot et kort overblik over en aldersgruppe i brede træk. Det kan imidlertid være en god ide at søge mere information om aldersgruppen online, hvis du er i tvivl om noget. Dette kan handle om rent udviklingsmæssige emner, ligesom ovenstående betragtninger.

Et af de oftest stillede spørgsmål, når der skal købes gaver til børn er imidlertid: “Hvad interesserer sådan nogle sig for nu til dags?” Her er der mere tale om spørgsmål vedrørende tidens trends. Hvis du her er i tvivl, kan du hurtigt finde afklaring ved at søge information online om, hvad aldersgruppen interesserer sig for. Hvis du kender til nogle af barnets interesser, kan det også være en god ide at søge information om den slags. Det er dog ikke strengt taget nødvendigt at finde en gave, som legemliggør den nyeste dille. Det kan sagtens lade sig gøre at finde en gave, som alment kan være interessant for aldersgruppen – dette er navnlig fokus for denne sides forslag til inspiration. Hvis du er meget i tvivl, kan dette ligefrem siges at være et mere sikkert valg i nogle tilfælde.

Tag barnets personlige interesser i betragtning

Særligt hvis du er nært beslægtet med barnet eller er en nær ven af familien, kan du have lyst til at give en gave, som passer til individet og ikke bare aldersgruppen eller tidens trends. Der kan dog være flere grunde til at komme i tvivl her. I nogle familier kan det hænde, at selv de nærmeste slægtninge sjældent ser hinanden. Dette kunne eksempelvis være tilfældet, hvis folk bor i forskellige ender af landet – eller måske ligefrem på forskellige sider af kloden. Mange vil dog ofte stadig gerne kunne give en mere personlig gave til sine nærmeste slægtninge.

En af de bedste veje til at finde ud af, hvad barnet interesserer sig for, er ganske enkelt at spørge det selv eller dets forældre. Denne strategi, hvor man hører det direkte fra hestens mund, kan være særligt effektiv, hvis du kan plante spørgsmålet diskret og i god tid, inden det er tid til at give gaver – så er der selvfølgelig bedre mulighed for, at gaven også bliver meget overraskende på den gode måde. Selv hvis du er sent ude, kan det dog give pote at spørge barnet eller dets nærmeste slægtninge til råds. Det er en ærlig sag at være i tvivl – selv forældre kan undre sig over deres børns interesser. Det at du viser interesse for barnet som individ i gavegivningen kan kun ses som en positiv gestus, når du spørger, så du skal endelig ikke holde dig tilbage.

Gaver til drenge og piger

Særligt hvis man er af det modsatte køn, kan det måske opleves som en udfordring at give gave til en dreng eller pige. Alt andet lige, og det er en vigtig præcisering, interesserer drenge og piger sig nemlig ofte for forskellige ting. Når barnet 5 år gammelt, er disse forskelle allerede klart synlige. Dette kan give en ekstra udfordring, når du leder efter en god gave. Der er forskellige teorier om børns udvikling, der siger at piger typisk interesserer sig for legetøj, som sætter fokus på sociale relationer. Omvendt skulle drenge typisk interessere sig for legetøj med fokus på teknik (“hvordan ting virker”).

Det er af bl.a. af disse betragtninger, at mange forbinder pigelegetøj med dukker, barnevogne og teselskaber, og drengelegetøj med robotter, modelbiler og sandkasseværktøjer. Det kan selvfølgelig være nyttigt at holde dette i betragtning, når du leder efter gave, så længe du husker, at der er tale om nogle generaliseringer, og ikke en fast sammenhæng. Det er helt normalt, at piger og drenge interesserer sig for legetøj, der normalt forbindes med det modsatte køn. Derfor er det ofte en god ide at spore dig nærmere ind på det enkelte barns interesser, hvis du gerne vil finde en rigtig god gave.

Forventninger til gavens prisleje

Med de ovenstående betragtninger i forhold til aldersgruppens og individernes præferencer, er du allerede godt på vej til at have fundet et god gave til barnet. Udover at bekymre sig om, hvorvidt barnet interesserer sig for gaven, kan forskellige overvejelser om prisen også lede til, at man har svært ved at finde det helt rigtige. Dette er for dens sags skyld et problem, der går igen ved alle former for gavegivning, uanset hvem gaven gives til. Hvis du føler dig presset økonomisk kan du måske opleve, at du kommer lidt til kort. Omvendt kan du have fundet en god gave, men være i tvivl om, hvorvidt den måske er for dyr. Du vil måske ikke stille nogen i forlegenhed ved at give en gave i et “forkert” prisleje.

Til at starte med, er det de færreste, der har øje for, hvor meget et stykke legetøj eller lign. præcist har kostet, medmindre der selvfølgelig er tale om en velkendt mærkevare. Det vigtigste for en 5-årig er i reglen heller ikke, hvor meget du har givet for gaven. Det vigtigste er, at de kan lide legetøjet, eller hvad du ellers finder på. Du kan altså sagtens finde en billig gave, der stadig bliver en favorit, hvis du gør dit forarbejde og tænker igennem, hvad barnet interesserer sig for, når du leder efter den rette gave. Hvis du stadig er i tvivl om prislejet, kan du ellers alternativt overveje, hvad barnet plejer at få i gave i familien, hvad der er blevet givet i tidligere år mv. Dette kan give en nogenlunde nøjagtig ide om skalaen, der normalt gives gave i.

Find en gave til barnet der har alt

En anden overvejelse omkring gavejagten er, hvis du gerne vil finde noget til barnet, som det ikke har i forvejen. Du kan for eksempel have lyst til at lægge hovedet i blød, hvis barnet allerede har rigtigt meget legetøj af forskellig art, og det umiddelbart er svært at komme på noget nyt. Det kan også være, at gavegivningen foregår ved et arrangement med mange deltagere, og der derfor er en vis risiko for, at der gives dubletgaver. Det kan også bare være, at du er typen, som gerne vil finde på noget nyt og spændende for barnet, som kan overraske barnet positivt og udvide dets horisont over for nye emner.

Et godt sted at starte, hvis du gerne vil finde en kreativ gave, er at overveje, hvad den 5-årige allerede interesserer sig for. Udfordringen er her at finde på noget nyt, der tager løst afsæt i disse interesser. På denne måde er der gode muligheder for at komme på en ny ide, samtidig med at barnet vil blive meget glad og overrasket over gaven. Hvis der for eksempel er tale om et barn, der godt kan lide at tegne efter fantasien, så kan du måske lave en association til kunst og kreativ udfoldelse generelt. Her kunne du for eksempel overveje at give barnet redskaberne til at lave perleplader/-kæder eller figurer i modellervoks. Mulighederne er mange, og det kan ligefrem være sjovt for en at lave denne øvelse, når der skal findes på gaveideer. Det eneste, som du skal bruge, er en smule viden om barnets individuelle interesser, der som sagt altid er til at finde hos barnet selv eller dets nærmeste, hvis du spørger eller bare er god til at observere.

Sammenfatning

Der er her blevet vendt forskellige facetter, som er værd at tænke over, når du leder efter gaver til en 5-årig. Hvis man skal opsummere strategien, kan man sige, at øvelsen går ud på at tage afsæt i aldersgruppens og det enkelte barns interesser. Her kan du drage nytte af flere kilder til inspiration, fra internettet til barnet selv. Hvis du gerne vil tænke lidt ud af boksen og finde på noget, som barnet ikke har i forvejen, så går øvelsen stadig på at tage udgangspunkt i det enkelte barns interesser. Der er desuden ikke grund til at bekymre sig for meget om prislejet, da dette næppe er en relevant faktor for, om barnet bliver glad for gaven.

I sammenfatning kan man sige, at gavejagt til en 5-årig kan være en meget ligefrem og tilmed sjov øvelse, hvis du tager ovenstående faktorer i betragtning. Det vigtigste for succes, når du leder efter den rette gave, er faktisk bare, at du sætter tilstrækkelig tid af til foretagendet og beslutter dig for at finde noget godt. Så plejer resten at komme af sig selv. Er du stadig ny, når det kommer til at give gaver til børn, vil det kun blive nemmere og nemmere, når du har prøvet det nogle gange og er blevet mere erfaren.

 

Indlægget er senest opdateret den 5 oktober 2020.Forfatter: Lau Christensen

Andre læser også
+60 gaveideer Gaver-til-1-aarig

Gaver til 1 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 53 gode gaver

En særlig gave til den 1-årige Selvom stort set alle ikke kan huske deres første fødselsdag, så…

Læs mere
+63 gaveideer 2 årig dreng vasker op

Gaver til 2 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 56 gode gaver

Den perfekte gave til en 2-årig Mange mennesker mener, at det er det nemmeste og mest naturlige…

Læs mere
+47 gaveideer

Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 42 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 3-årig 3-årige børn er en spændende aldersgruppe at give…

Læs mere
+44 gaveideer

Gaveideer til nybagt mor - Se dem her

Vælg blandt 39 gode gaver

Perfekte gaver til den nybagte mor Efter at have læst vores liste over de gode gaveideer til…

Læs mere
Mor med den bedste barnevogn

Barnevogn test - Find den bedste barnevogn

IndholdsfortegnelseBarnevogn test – Her er den bedste barnevogn 20201. Big Star Supreme Lounge Black ECO Med Sort…

Læs mere
+35 gaveideer

Gaver til 4 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 36 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 4-årig? Mange ser det som en udfordring at finde…

Læs mere
Bedside crib

Bedside crip - De 7 bedste bedside cribs

IndholdsfortegnelseVælg den bedste bedside crib til dit barn1. Tutti Bambini CoZee – Smukt design og god kvalitet2….

Læs mere
Babyalarm

Babyalarm test - Her er den bedste babyalarm 2020

IndholdsfortegnelseVælg den bedste babyalarm i test1. Neonate BC-6900D2. Neonate BC 6500D3. Philips Avent DECT SCD5064. Neonate BC…

Læs mere