Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave
Forside

Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave

Line Beirholm, Tekstforfatter Tildenlille.dk

Indlægget er senest opdateret den 5 oktober 2021. Forfatter: Line Beirholm

Når man er 3 år gammel, så har man bestemt fået en idé om, hvad det vil sige at have fødselsdag. Det er en stor dag, der betyder masser af gaver med slik og snolder, og de fleste børn glæder sig i mange dage op til selve dagen. Derfor betyder det også meget for barnet, at gaven til den 3-årige sidder lige i skabet – men det kan være utrolig svært at finde det helt rette. Hvis du er på bar bund, så kan svaret ligge lige for fødderne af dig herunder!

Vi har samlet en liste med en lang række gode gaveideer til den 3-årige dreng eller pige, som skal mærke, hvad det vil sige at have fødselsdag. Gaverne er i mange forskellige prisklasser, så der er garanteret en gave, der passer til dit gavebudget. Den perfekte gave er svær at finde, men vores liste skulle meget gerne gøre det lidt lettere for dig at træffe en god beslutning.

Den store EM-slutrunde spilles i år 2021, hvilket gør året til en stor fodboldfest. Den fest skal vi allesammen være med på, også den 3-årige. Det har du mulighed for at sikre, ved at overraske drengen eller pigen med et personliggjort fodboldsæt – du har nemlig mulighed for at få navn og nummer på trøjen.

Se fodboldsættet via nedenstående link.

Låsebrættet fra Melissa & Doug er et helt fantastisk stykke legetøj til de små pilfingre. Her bliver det til en mindre sport at åbne og lukke ting – noget mange 3-årige elsker at gøre.

Bag lågerne er der afbilledet en række forskellige motiver af dyr. Der er ydermere forskellige låse, som alle har forskellige sværhedsgrader. Noget som virkelig sætter finmotorikken på prøve.

Wallstickers er blevet meget populære, og de er med til at gøre ethvert børneværelse mere personligt og meget mere hyggeligt. De fås i mange forskelllige versioner, og vi har her fundet en simpel fodbold efterfulgt at barnets navn.

Klistermærket fås I fire forskellige størrelser og i mange forskellige farver, hvorfor i med sikkerhed kan finde den kombination der passer bedst ind i jeres værelse-tema.
Klik her for at se de mange andre Wallstickers, eller kig dig omkring længere ned på listen.

Denne personlige børnebog kan tilpasses efter om det er til en dreng eller pige samt barnets navn. Står barnet og skal til at vænnes af sutten, så er denne søde bog en god hjælp til at sætte gang i barnets rejse mod at blive suttefri. Bogen her vil hjælpe forældrene med at få en nemmere overgang til at barnet lægger sutten, hvor den magiske suttealf står klar til at guide barnet på vej.

Hos Min Bedste Bog kan du personliggøre diverse børnehistorier til netop dit barn – en genial og sød gave, som inddrager barnet lige fra side 1.

Populært verdenskort til børn fra Plakatdyr.dk. Plakaten har mange fine detaljer og illustrerer verdenen på en fin og “barnlig” måde, der kan være med til at forklare barnet hvordan verdenen ser ud og hvor Danmark eksempelvis ligger.

Via nedenstående link kan du se flere billeder af plakaten.

Lille Kanin er en hudpleje-serie specielt udviklet til de små, som består af naturlig-certificerede produkter. Serien er udviklet til den sarte babyhud og røde numser, hvor især SOS balmen måske bliver din nye redning.

Fordelen ved Lille Kanin er, at serien kan bruges af hele familien, og især som gravid er produkterne også gode.

Julen er over os og det er tid til at hygge og jule. Det er der mange måder at gøre på. En nem måde er at tage en sjov julesweater på der kan bringe en lidt i stemning. Det er hyggeligt og de varmer også på de kolde dage.

Dit barn kan få sin egen søde julesweater. Det kan blandt andet være med Rudolph eller med julemanden. Der er mange muligheder og de er perfekte til den hyggelige tid.

Den originale barnets bog i et solidt ringbind, der både giver en god oplevelse at læse i og sikrer at bogen bliver velopbevare, samt skaber en skøn glæde blandt hele familien i mange år.

Barnets bog er en rigtig populær gaveide, og kan købes med flere forskellige dyr – lige fra dådyret, ræven, bjørnen, kaninen med flere. Fælles for dem alle er at de er lige skønne – valget er helt op til dig.

Noget som blandt de 3-årige er et stort hit, så er det uden tvivl serien med Paw Patrol. Disse hverdagshelte er noget som 3-årige er helt vilde med.

Bamsen her er Mission Chase bamsen, som måler 60 cm. En bamse, som er rigtig passende af sin størrelse, men samtidigt også en virkelig oplagt gave til den 3-årige.

Det her er en rigtig fin og sjov gave. Højdemåleren hænges på væggen og kan så afmærkes en gang imellem, for at se hvor meget barnet vokser. Det er sjovt for barnet og hyggeligt at have hængende.

Det er en super flot plakat, prydet af luftballoner, himmel, skyer og så centimeter afmærkninger. Perfekt til alle børn og forældre der har lyst til at følge med i hvordan højden udvikler sig.

Find den på linket!

Der er ikke meget, som slår følelsen af at have sit eget lille sted, sin egen lille hule om man vil. Med et pop up telt som dette fra MaMaMeMo, så er den lille bandit sikret at have sit helt eget sted, hvor der for alvor er plads til at hygge sig og bare være sig selv.

Teltet kan du købe til 399, som ligeledes er en meget passende pris som en gave hvis det f.eks. er til en fødselsdag.

Her taget vi springet ind i den musikalske verden, hvor trommesættet kan være garanti for en masse spændende rytmer og en hyggelig støj. Om ikke andet til trods for lidt støj, så er det et stort hit blandt de 3-årige, som samtidigt også udvikler en rytmesans ved at spille musik og ikke mindst lytte.

Sættet er anvendeligt både til ham og hende på 3 år, så det er en oplagt gave som kan erhverves for blot 229 kroner.

Kan man som barn få for mange bamser? Der er så mange søde bamser, og de kan være ret svære at stå for. F.eks. synes vi denne søde abebamse er alt for cute, og kunne være en god gave til den 3-årige.

En idé kunne være at forære denne cute abe sammen med en bog om Peter Pedal.

Gravemaskinen til sandkassen er en vaske ægte klassiker til de mindre børn. Et stykke legetøj som først rigtigt kommer til sin fulde ret omkring 3-års alderen hvor motorikken er udviklet rigtig fint.

Der er ingen begrænsning for hvor mange kilo sand, som flittigt flyttes med denne topsmarte gravemaskine. Gravemaskinen koster 519 kroner, men er samtidigt garant for mange timers unik underholdning.

Perleplader kan være en fantastisk måde at fordrive tiden på, samtidigt med at finmotorikken bliver udfordret. Dette perlesæt er med motiver af den altid glade og skønne Gurli gris, som måske blot gør det at lægge plader endnu mere spændende.

En oplagt gaveidé til den 3-årige, som også blot koster 170 kroner.

Sommeren og forår betyder ofte mange timer ude i den skønne danske sommer, her kan et effektivt havesæt være den perfekte måde at få den 3-årige til at hoppe med på idéen om at haven skal ordnes.

Sættet består af flere dele, hvor der både er skovl, rive, vandkande og endnu flere fantastiske værktøjer, som kan være medvirkende til at skabe underholdning i mange timer. Det er ligeledes også anvendeligt i sandkassen.

Hvis der er noget børn elsker, så er det at efterligne de ting som man oplever i hverdagen. At handle er en stor del, som børn gerne tager med hjem når sandkagen direkte fra sandkassen skal serveres.

Et kasseapparat er en sjov gave, som mange 3-årige elsker og kan få uendeligt med timer til at gå med. Især hvis man allerede i forvejen som barn har et lille køkken, så er kasseapparatet uundværligt.

Den lille købmandsbutik fra Kidkraft giver anledning til at finde den yngste købmand i famililen frem. Herfra sælges æg, bananer og andre uundværlige ting, noget som den 3-årige kan finde megen underholdning ved.

Købmandsbutikken koster 849, som selvfølgelig er en dyrere gave, men meget oplagt hvis man er flere om at give en gave sammen eller hvis budgettet blot tillader dette.

Børnebogen til alle børn der bare elsker dinosaurer. Min Bedste Bog udvikler de sjoveste børnebøger, hvor du har mulighed for at personliggøre dem med barnet navn samt tilføje forældre eller venner til historierne. Det er en perfekt gave som virkelig inddrager barnet på en helt nye måde, da de nu har deres helt egen historie.

Find mange flere eventyr om bl.a. skatterejsen, første skoledag og de vilde dyr på savannen.

Hvis foråret og sommeren er på spring, så betyder det også at græsset begynder at gro, hvorfor det ofte betyder at det er tid til at slå græsset. Et stort underholdningselement hvis du spørger den 3-årige, som kan bruge mange timer på at suse frem og tilbage med en græsslåmaskine som denne.

Til græsslåmaskinen til børn medfølger der også en benzindunk, da en græsslåmaskine selvfølgelig også skal tankes til tider.

Her er endnu et sødt bud på et wallsticker til børneværelset. De fleste små drenge er helt vilde med traktorer, og hvis du befinder du ude på landet så er den her et stensikkert valg til din 3 årige.

Denne traktor fås i mange forskellige størrelser og farver, og dermed kan den placere netop som man ønsker på værelset.
En rigtig god gave til en 3-årig.

Min egen ABC kuffert med dyr er en skøn kuffert, som består af 29 unikke kort, som hver indeholder et bogstav i alfabetet. Hvert kort har et billede af et dyr, samt det bogstav som dyret starter med.

En skøn og udfordrende gave til den 3-årige, som kan være med til at styrke barnets viden omkring bogstaver inden at skoletiden begynder. Et godt afsæt og en god gave.

Bondegården er en vaske ægte klassiker, som kan bringe mange timers underholdning med sig, hvor det er muligt at lege med de små dyr og stort set drive sit helt eget landbrug. Gaven er god til børn, som på denne måde kan styrke sin viden om dyr.

Bondegården koster 499 kroner, som budgetmæssigt for nogle kan passe meget perfekt.

En bondegård uden dyr er ikke til megen gavn, så hvis du har købt bondegården, så kommer du næsten ikke udenom at gården også skal have lidt kunstigt liv med disse skønne dyr.

Du finder mange forskellige slags dyr, som alt sammen kan være med til at styrke barnets kendskab til dyr og deres lyde.

Et enestående dukkehus med 2 etager fra det populære mærke Goki. Dukkehuset er lyserødt og giver anledning til mange timers leg.

Huset er i træ, og vil uden tvivl vække en stor interesse for den lille prinsesse. Huset forhandles blandt andet hus danske “abeungen.dk”. Dukkehuset koster 1399 kr.

Populært dukkehus fra Magni. Bemærk at der medfølger møbler og to dukker til huset, der med garanti kan sætte et smil på de mindstes læber. Taget kan tages af og anvendes som en have foran huset, der igen giver anledning til mange timers leg.

Dukkehuset kan samles helt uden skruer.

Her har vi et bud på et klistermærke ligesom traktoren, hvor denne er mere til en pige, og traktoren er til drenge.
En sød pony efterfulgt er navne-bogstaver kan placere hvor end i lyster på børneværelset.

Klistermærket fås i tre forskellige størrelser og mange farver, og kan derfor tilpasses netop således det passer ind i et eksisterende tema.

Det populære bamses hus i træ inklusiv møbler og figurer, er med garanti en stensikker vinder. Super fint hus i rigtig god kvalitet, der gør sig godt til fantasifyldte lege. Dette er en rigtig god gaveide til en 3-årig.

Huset kan købes til en rigtig fornuftig pris på 499 kr., og er fundet hos danske “abeungen.dk”.

Denne legetunnel er 180 cm lang og 46 cm i diameterne, hvilket gør den perfekt for børn til at kravle igennem. Det er Kids Concept, som står bag den, som er gode til at skabe legetøj, som 3-årige elsker.

Denne legetunnel i blå med hvide stjerner er ingen undtagelser og hvis du giver den i gave, er der en god chance for, at det er din gave, som kommer i centrum for festen. Udseende passer med, at du også kan købe et legetelt til.

Dette flotte smykkeskrin får den 3-årige til at føle, at de er med i en Disney film. Her kan barnet gemme alle sine smykker og når smykkeskrinet åbnes, bliver der spillet en sang, mens en ballerina danser rundt. Sangen er Svanesøen og konceptet kendes fra utallige film.

Det er så pænt, at det er lige før, at voksne får lyst til at gemme deres smykker der. Det vil helt sikkert være de fleste pigers drøm at få sådan et smykkeskrin med spejl, så man kan se sig selv med sine smykker på.

Det er altid populært for 3-årige at lege, at de laver noget, som voksne laver. Derfor er der intet bedre end denne legemad fra Melissa & Doug. For barnet vil det være ligesom, når I har været ude at handle og det kan kombineres med et køkken. Eller barnet kan stå med sin legemad, mens forældrene laver aftensmad.

Du får en række fødevarer som ost, fisk, brød, diverse grøntsager osv. De kommer i fire flotte trækasser. Det hele er lavet i træ, så det er lækkert naturligt legetøj.

Når de voksne skal i haven, så kan den 3-årige kommer med sine egne haveredskaber. Det er den perfekte gaveidé til 3-årige, da de elsker at lave noget med voksne.

Her får barnet 2 skovle og en rive og på den måde er de klar til at hjælpe forældrene i haven. Det er en genial måde at få sit barn til at være mere udenfor på. Alle haveredskaber kan selvfølgelig også bruges i sandkassen og de er lavet af gode materialer, så de blandt andet har et træskaft.

Det er vildt, hvordan et så simpelt spil som ringspil, stadigvæk kan få 3-årige til at gå helt amok og have det sjovt. Ja, vi behøver ikke være bange for, at vores børn kun gider spille computerspil indenfor, for det hele handler om at give dem et sjovt alternativ.

Derfor vil vi anbefale dette ringspil som gaveidé til 3-årige. Det er et spil, som hele familien kan være med til at spille.

Flot sort løbecykel som er lavet i træ. Mange er nok vokset op med den blå plastik motorcykel, men her har KREA i stedet lavet en i træ. Den kommer med punktérfri dæk, så barnet skal ikke bekymre sig om andet end at have det sjovt.

En løbecykel er en god måde at udvikle barnets finmotorik og derfor bør alle 3-årige have en løbecykel. Her vil vi anbefale denne fra KREA, fordi den er i sådan en lækker kvalitet. De har tænkt funktionalitet og design ind i den.

En løbecykel er noget af det bedste, som du kan give i gave til en 3-årige. Den kan både bruges af piger og drenge, da det er vigtigt, at alle børn bevæger sig. En løbecykel styrker barnets motorik og barnet får en bedre balanceevne.

Det er vigtigt at udvikle disse egenskaber i en tidlig alder, da det styrker barnets udvikling. En løbecykel er en let måde at få børn til at tage udenfor og bevæge sig. Denne flotte løbecykel er fra TryBike og kommer i rød.

Denne sandkasse har den perfekte størrelse til et barn eller flere. Vi vil anbefale denne sandkasse, som er lavet af lækkert lærketræ, hvis du vil have noget god kvalitet. Det gør den lidt dyrere end andre sandkasser, men det vil også være en sandkasse, som passer perfekt ind i jeres have.

Man kan se på den, hvordan der er kælet for detaljerne, så dette er ikke den sædvanlige sandkasse, som du køber i dit lokale byggemarked. Den har en flot finish det er ikke tit, at du ser en sandkasse i flot lærketræ.

Børn elsker at lege voksne, så hvad er bedre end dette flotte konditor bagerdisk. Du kan både bruge den til det legetøj, som er skabt til den, eller du kan lade barnet bruge sin fantasi og se, hvad den 3-årige finder på.

Bagerdisken er lavet af MaMaMeMo og har 3 rækker, hvor der kan stå en masse kager. Du kan købe de kager, som passer ind hos en konditor, men du skal købe dem som tilbehør. Her kan du købe alt fra flødeboller til kaj-kager.

Børn ser hver morgen deres forældre drikke kaffe, så nu kan du give en kaffemaskine i gave til en 3-årig, så de kan brygge deres egen kaffe om morgenen.

Kaffemaskinen er lavet af Mamamemo, som er kendt for at skabe lækkert legetøj til børn. Kaffemaskinen kommer både med kaffekrus og kaffebrikker. Så nu kan den 3-årige få lov at brygge kaffe til hele familien. Man kan ligeså godt komme i gang med sin karriere som barista.

MaMaMeMo har lavet så meget sjovt legetøj, hvor børn kan lege voksne. Her er denne slikbutik ingen undtagelse. Den er måske endda endnu sjovere for barnet, da alle børn elsker at komme ind i en slikbutik.

Slikbutikken er den perfekte gaveidé til den 3-årige, som du allerede ved, elsker slik. Når du køber slikbutikken, er der legetøjs-slik med til den, så barnet kan komme i gang med at drive sin slikbutik med det samme.

Det hele fås i træ og en samme høje kvalitet, som du altid kender det fra MaMaMeMo.

Når man skal give en 3-årig en gave, kan man ligeså godt give dem noget, hvor de kan gøre sig klar til fremtiden. Derfor kan du give barnet en værkstedsbænk fra MaMaMeMo. Så kan barnet begynde sin karriere som tømrer eller anden håndværker.

Alt legetøjet er lavet af træ og man får en masse forskelligt legetøj med, så barnet kan lege med sit nye værksted i timevis. Når forældrene skal bygge noget, kan barnet være med, så I bruger masser af tid sammen. Det er den perfekte gave.

Med dette legetøj kan den 3-årige lege tankpasser, eller lege at barnet stopper ind på tankstationen for at tanke sin bil. På skærmen kan man se tre benzintyper, nemlig oktan 92 og 96 og diesel. Samtidig kan man se på den, at barnet kan tanke sin motorcykel, lastbil eller bil.

Den er populær blandt alle børn, der elsker fart og gang i den. Benzinstationen har den fordel, at den har et skab, hvor man kan have en masse legetøj. Så her kan man have alle sine biler, som man så skal tanke.

Hvis du leder efter en gave til en 3-årig, der virkelig elsker at spille musik, så er dette den perfekte gave til den lille rockstjerne! Dette trommesæt kommer med to trommer og en koklokke og er perfekt til den 3-årige, der elsker at spille musik.

Sættet er rigtig sjovt for alle børn i 3-års alderen, selvom forældrene måske vil synes, at det larmer lidt, så er det en rigtig god måde for den lille at kunne udtrykke sig på med dette trommesæt i høj kvalitet og med mange timers underholdning.

Der er rigtig mange grunde til at købe denne sjove togbane som gave til den 3-årige, der er vild med toge og som gerne vil prøve at bygge sin helt egen togbane. Denne model fra BRIO er lavet i super gode materialer og garanterer masser af timers leg for den 3-årige.

Du kan med fordel købe denne togbane som gave til den 3-årige, så de får nogle gode vaner med at lege med rigtigt legetøj i god kvalitet i stedet for kun at lege med elektronisk legetøj.

Når det er sommer i Danmark, er der ikke noget bedre end at lade den 3-årige bruge alle sine vågne timer udenfor. Det er de færreste, der har en pool i haven, og derfor er dette oppustelige badebassin den helt perfekte gave til den 3-årige, der elsker vand.

Der er rigtig mange forskellige slags tilbehør med til dette badebassin, og det sikrer at der er timevis af underholdning for den lille med dette badebassin. Hvis du gerne vil gøre den 3-årige lykkelig, så er dette den bedste gave.

Det er nærmest alle børn på 3 år, der godt kan lide at efterligne sine forældre og være med til at lave det, de laver. Derfor er dette fine grillsæt den helt perfekte gave til et barn på 3 år, der gerne vil være med til at grille i haven – her er der nemlig ikke mulighed for, at barnet brænder sig.

Så hvis du kender et barn på 3 år, der er meget fascineret af grillen udenfor, så er dette den helt rette gave, så barnet kan være med.

Børn på 3 år har rigtig meget energi, de skal have brændt af i løbet af dagen, og derfor er det en god idé at finde på en gave til den 3-årige, der giver dem mulighed for at komme udenfor og få brugt en hel masse energi.

Disse fodboldmål er en god gave, da de kan stå i haven og indbyder den lille krudtugle til at komme udenfor og få spillet lidt med en bold. De små kan både spille med hinanden, men voksne kan absolut også være med.

Der er rigtig mange drenge og piger på 3 år, der er utroligt kreative og glade for at tegne og male. Derfor er en god gave til en 3-årig altid at give den en god og spændende malerbog, de kan kaste sig over, gerne med nogle velkendte motiver i.

Denne malebog med motiverne fra Paw Patrol er rigtig god til børn i 3-års alderen, da de allerede kender Paw Patrol og holder af de sjove og søde dyr. Nu kan de male dem helt selv med denne malebog.

Hvis du leder efter den helt perfekte gave til en 3-årig, så er denne bog et af de bedste køb, du kan gøre. Den kendte fortælling om Peter Pedal er godt nok skrevet for mange år siden, men den er stadig ligeså fantastisk som da den blev skrevet, og det er en historie, der formår at fange 3-årige drenge og piger fra første side.

Denne gave til den 3-årige giver forældrene mulighed for at få nogle gode minder med barnet, når de skal læse denne velkendte fortælling højt.

Hvis du har en 3-årig eller kender en på 3 år, der ikke er glad for at gå i seng om aftenen, så kan det være den helt perfekte gave at give ham eller hende noget flot nattøj med et motiv, som de elsker på. Det gør det noget nemmere at få dem i seng om aftenen.

Hvordan du finder en god gave til en 3-årig

3-årige børn er en spændende aldersgruppe at give gave til. De befinder sig på et udviklingsstadie, hvor der begynder at være mulighed for mere og mere raffineret social aktivitet. Ligeledes er de efterhånden ved at være sikre nok i deres gang til at kunne løbe uhindret rundt, til at gribe en bold, køre på en trehjulet cykel mv. De gør sig altså fortjent til deres ry for at være søde små omvandrende sludrechatoller. Man kan sige, at de befinder sig i en slags overgangsfase mellem flere perioder i deres liv – de er jo hverken babyer eller i skolealderen.

Derfor kan du måske opleve en udfordring med at finde den rette gave til en 3-årig. Aldersmærkninger på produkter kan selvfølgelig være et nyttigt pejlemærke, men alle børn er forskellige i deres udvikling og i deres personlige interesser. Der er imidlertid flere nyttige overvejelser, som du kan gøre dig, hvis du er ude efter den helt rigtige gave til en 3-årig. Ved at sætte dig ned og tænke tingene igennem, undgår du en helt masse besvær og tøven med at finde det rigtige på markedet af legetøj og lign., der efterhånden er blevet meget stort. Derfor denne korte guide til nogle produktive overvejelser, som du med fordel kan gøre dig, når du er ude efter den helt rigtige gave til et barn på 3 år.

Hvilken type gave holder 3-årige særligt af?

Rent udviklingsmæssigt befinder 3-årige børn sig på et spændende midterstadie, hvor man stadig ofte ser enkelte træk fra perioden som spædbarn. Derfor kan det være meget nyttigt at tænke på aldersgruppen på denne måde, hvis du for eksempel tidligere selv har givet gave til et spædbarn. Bamser er for eksempel stadig gode bud på gaver til aldersgruppen. 3-årige børn er derudover stadig ved at udforske nye interaktioner med deres omverden. Samtidigt har de langt mere autonomi end en baby. Det kan altså være et godt udgangspunkt at lede efter legetøj, som muliggør disse nye interaktioner, samtidigt med at barnet bruger sin nyfundne selvstændighed. Apparater og dimser, der siger nye lyde, er for eksempel noget af et hit i aldersgruppen, lige så vel som legetøj til haven om sommeren, der giver barnet mulighed for at bevæge sig rundt på en ny måde.

En anden vej at gå, hvis du leder efter inspiration til en gave til en 3-årig, er at overveje, hvor det befinder sig i sin sociale udvikling. 3-årige har det ofte med at efterligne voksne – både hvad de ser i fjernsynet og hvad mor og far gør. Denne adfærd er vigtig for at stimulere børnenes videre udvikling, og går faktisk igen i hele primatverdenen. Mange former for legetøj gør det muligt for børn at simulere normale voksenaktiviteter, og de er også ofte gode til 3-årige. Der findes på markedet alt fra købmandsbutikker til dukkehuse og bondegårde – her er det reelt kun fantasien, der sætter grænser. Det kan her være et godt fif at kigge efter legetøj, som simulerer nogle af de aktiviteter, der foregår omkring det konkrete barn, der er tale om. Hvis det for eksempel har set en gravemaskine i fjernsynet eller har set far/mor slå græs, kan det være særligt relevant at lede på markedet efter legetøj, som simulerer dette.

Hvordan man får styr på barnets interesser?

Når der i det ovenstående tales om en aldersgruppe på en meget generel facon, er det mestendels for at tilbyde nogle nyttige tommelfingerregler, som du kan følge, hvis du mangler et godt afsæt for din gavejagt. 3-årige befinder sig på et relativt tidligt udviklingsstadie, hvor der stadig er noget vej endnu, inden der begynder at danne sig en fuldbyrdet personlighed på baggrund af længere livserfaring. Vi voksne kan jo nemt finde på at lægge rigtig meget betydning i, hvad børn foretager sig og tildele dem mange motiver, som de måske i virkeligheden ikke bærer rundt på – vi forstår her selvfølgelig som altid verdenen efter vores egen referenceramme.

Selv om børn måske ikke har så fuldbyrdet en personlighed, som voksne kan finde på at tilskrive dem, er det stadig en rigtig god ide at huske på barnets temperament, hvis du skal give gave. Der kan stadig ses tydelige individuelle forskelle i, hvordan 3-årige opfører sig og forholder sig til omverdenen. Her kan du evt. observere barnets adfærd selv eller spørge forældrene til råds om, hvad barnet kan lide at gøre i hverdagen, hvis du gerne vil finde et godt gavematch. Nogle børn er måske lidt mere indadvendte og kan lide at “sysle” med ting lige så stille og roligt, mens andre gerne vil bevæge sig vidt omkring og prøve forskellige objekter af. Hvis du kan få indblik i denne slags facetter i den 3-åriges temperament, er du allerede godt på vej til at finde en god gave, som passer til det enkelte barns interesser.

Den rigtige gave til drenge og piger

Selv om den individuelle personlighed stadig befinder sig på et relativt tidligt stadie, kan man allerede tidligt se forskelle mellem børns præferencer for forskelligt legetøj, når de er 3 år gamle. I forskellige eksperimenter har man for eksempel observeret, at børn allerede i de første leveår foretrækker forskellige former for legetøj, alt efter køn: Drenge har det med at foretrække legetøj med et teknisk fokus, såsom modelbiler, mens piger har det med at foretrække legetøj med et socialt fokus, såsom dukker. Dette er selvfølgelig en tendens, som ikke gælder for alle børn, men som er stærk og gennemgående. Samtidig er der selvfølgelig også forskellige forventninger udefra, der præger børns adfærd og opmuntrer bestemte præferencer.

Om ikke andet, kan det være et fint pejlemærke at overveje kønsbaserede præferencer, når du giver gave til en 3-årig. Det kan som bekendt være ekstra udfordrende at finde en “drenget” eller “piget” gave, alt efter hvem man er. Her kan det være en god ide at leve sig ind i, hvad der kunne være spændende at udforske for barnet ud fra et teknisk eller socialt standpunkt. Dog kan forskellige tommelfingerregler omkring aldersgruppe og køn ikke erstatte viden om det enkelte barns temperament og interesser.

Særlige hensyn og gaver, som du måske skal undgå

Med ovenstående overvejelser med sig, burde det være nemt at komme på flere gaveideer til den 3-årige. Imidlertid kan det også være nyttigt at overveje, om der er nogen gaver, som du bør styre udenom. Her er gaver, som åbenlyst er potentielt farlige for små børn, såsom luftgeværer og lommeknive, selvfølgelig udelukket. Nuværende legetøjsmærker er ydermere som oftest screenet for forskellige skadelige kemikalier, der kan skade barnets videre udvikling. Her findes der forskellige mærkater på produkter efter internationale standarder, som du med fordel kan følge for at sikre sig, at varen er uskadelig for barnet.

Det vigtigste at tænke på er som altid det enkelte barn. Overvej om barnet har forskellige allergier eller sårbarheder, der gør en ellers god gave til en uheldig gave. Her kan det igen være en god ide at spørge forældrene til råds for at sikre dig, at du tager dette i betragtning. Hvis barnet for eksempel har en eller flere allergier, så undgå legetøj, der fremprovokerer disse. Mærker på legetøjet vil som regel fortælle, hvis det er venligt over for den ene eller anden allergi – ellers så spørg butikken eller fabrikanten til råds. Der kan også være andre emner på spil. Børn i 3-årsalderen kan eksempelvis potentielt være diagnosticeret med en form for autisme eller lide af en form for epilepsi. Alt efter det enkelte barn, kan der her være overfølsomhed over for lysglimt, høje lyde eller andet. Det kan derfor være en god ide at tage forbehold for dette og altid spørge forældrene til råds om særlige hensyn, når du køber gave til denne gruppe af 3-årige.

Det bedste sted at lede efter gaver

I moderne tider med webshops og lign. er det blevet meget nemt at finde gaver online til enhver lejlighed. Særligt hvis du har noget helt bestemt i tankerne som gave til den 3-årige, kan det i nogle tilfælde være nemmere at finde det online end i den lokale legetøjsbutik. Hvis du foretager overvejelser i stil med dem ovenfor, kan du nemt komme til at stå i denne situation. Online legetøjsbutikker kan også have den fordel, at du hurtigt kan browse igennem udbuddet efter forskellige kategorier og lede dig selv på rette vej på denne måde.

På den anden side, tilbyder den lokale legetøjsbutik muligheden for at gå ned og prøve legetøjet af, inden du køber det. Dette er ikke kun en nyttig øvelse, hvis du er typen, der gerne vil have noget i hænderne for at forsikre dig om kvaliteten, inden du køber det. Det kan også være særligt relevant i og med at du leder efter legetøj til 3-årige: Legetøj med muligheder for at bruge sine hænder, se nye ting og høre nye lyde er her noget af det bedste, som aldersgruppen kan forestille sig. Her er der i den lokale legetøjsbutik mulighed for selv at prøve disse interaktioner af, inden du køber. Evt. kan de to tilgange kombineres på den ene eller anden måde, hvor der enten søges inspiration online, inden du køber i butikken, eller afprøves forskellige varer i butikken, inden du køber online.

Det behøver ikke at være svært

Som nævnt kan et af de nyttigste redskaber til at finde en god gave til en 3-årig være at finde ud af, hvad det enkelte barns temperament og præferencer er. Hvis du kender lidt til aldersgruppen generelt, kan dette selvfølgelig også være til hjælp, når du er på gavejagt. Nu til dags er der også mange forhandlere af legetøj til flere forskellige aldersgrupper af børn, hvor du kan søge inspiration eller spørge en ekspert til råds.

På din gavejagt skal du dog ikke kimse af mavefornemmelsen, som både er et effektivt og nemt værktøj at bruge. Denne kan man kalde en form for ekstra “hemmelig” ingrediens, som du kan bruge, når du leder efter en god gave. Uanset hvor meget du reflekterer over købet og analyserer situationen, er intuitionen nemlig stadig en kraftig medspiller, hvis visdom ikke bør undervurderes – intuitionen lyver nemlig aldrig, omend dens sandheder kan være svære at forstå.

Hvis du har gode fornemmelser omkring et køb, så er der altså som regel en grund til det. Det kan være en association til et godt stykke legetøj, som du selv brugte, da du var barn. Ved dårlige fornemmelser omkring et køb, er der ligeledes som oftest en reel grund til det – det kan være, at du på trods af et godt match til aldersgruppen for eksempel ikke lige synes, at det passer til det pågældende barn. Her kan der være gode grunde til at lade din mavefornemmelse spille ind i beslutningen om, hvilken gave du ender med at give. Selv hvis du tager fejl, slipper du i hvert fald evt. senere for ærgrelsen over, at du skulle have lyttet til din mavefornemmelse. Med alt dette i baghovedet, er der ingen tvivl om, at du nu er godt på vej til at blive en gavegiver til 3-årige blandt de bedste – god gavejagt!