Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave

Når man er 3 år gammel, så har man bestemt fået en idé om, hvad det vil sige at have fødselsdag. Det er en stor dag, der betyder masser af gaver med slik og snolder, og de fleste børn glæder sig i mange dage op til selve dagen. Derfor betyder det også meget for barnet, at gaven til den 3-årige sidder lige i skabet – men det kan være utrolig svært at finde det helt rette. Hvis du er på bar bund, så kan svaret ligge lige for fødderne af dig herunder!

Vi har samlet en liste med en lang række gode gaveideer til den 3-årige dreng eller pige, som skal mærke, hvad det vil sige at have fødselsdag. Gaverne er i mange forskellige prisklasser, så der er garanteret en gave, der passer til dit gavebudget. Den perfekte gave er svær at finde, men vores liste skulle meget gerne gøre det lidt lettere for dig at træffe en god beslutning.

Hvordan du finder en god gave til en 3-årig

3-årige børn er en spændende aldersgruppe at give gave til. De befinder sig på et udviklingsstadie, hvor der begynder at være mulighed for mere og mere raffineret social aktivitet. Ligeledes er de efterhånden ved at være sikre nok i deres gang til at kunne løbe uhindret rundt, til at gribe en bold, køre på en trehjulet cykel mv. De gør sig altså fortjent til deres ry for at være søde små omvandrende sludrechatoller. Man kan sige, at de befinder sig i en slags overgangsfase mellem flere perioder i deres liv – de er jo hverken babyer eller i skolealderen.

Derfor kan du måske opleve en udfordring med at finde den rette gave til en 3-årig. Aldersmærkninger på produkter kan selvfølgelig være et nyttigt pejlemærke, men alle børn er forskellige i deres udvikling og i deres personlige interesser. Der er imidlertid flere nyttige overvejelser, som du kan gøre dig, hvis du er ude efter den helt rigtige gave til en 3-årig. Ved at sætte dig ned og tænke tingene igennem, undgår du en helt masse besvær og tøven med at finde det rigtige på markedet af legetøj og lign., der efterhånden er blevet meget stort. Derfor denne korte guide til nogle produktive overvejelser, som du med fordel kan gøre dig, når du er ude efter den helt rigtige gave til et barn på 3 år.

Hvilken type gave holder 3-årige særligt af?

Rent udviklingsmæssigt befinder 3-årige børn sig på et spændende midterstadie, hvor man stadig ofte ser enkelte træk fra perioden som spædbarn. Derfor kan det være meget nyttigt at tænke på aldersgruppen på denne måde, hvis du for eksempel tidligere selv har givet gave til et spædbarn. Bamser er for eksempel stadig gode bud på gaver til aldersgruppen. 3-årige børn er derudover stadig ved at udforske nye interaktioner med deres omverden. Samtidigt har de langt mere autonomi end en baby. Det kan altså være et godt udgangspunkt at lede efter legetøj, som muliggør disse nye interaktioner, samtidigt med at barnet bruger sin nyfundne selvstændighed. Apparater og dimser, der siger nye lyde, er for eksempel noget af et hit i aldersgruppen, lige så vel som legetøj til haven om sommeren, der giver barnet mulighed for at bevæge sig rundt på en ny måde.

En anden vej at gå, hvis du leder efter inspiration til en gave til en 3-årig, er at overveje, hvor det befinder sig i sin sociale udvikling. 3-årige har det ofte med at efterligne voksne – både hvad de ser i fjernsynet og hvad mor og far gør. Denne adfærd er vigtig for at stimulere børnenes videre udvikling, og går faktisk igen i hele primatverdenen. Mange former for legetøj gør det muligt for børn at simulere normale voksenaktiviteter, og de er også ofte gode til 3-årige. Der findes på markedet alt fra købmandsbutikker til dukkehuse og bondegårde – her er det reelt kun fantasien, der sætter grænser. Det kan her være et godt fif at kigge efter legetøj, som simulerer nogle af de aktiviteter, der foregår omkring det konkrete barn, der er tale om. Hvis det for eksempel har set en gravemaskine i fjernsynet eller har set far/mor slå græs, kan det være særligt relevant at lede på markedet efter legetøj, som simulerer dette.

Hvordan man får styr på barnets interesser?

Når der i det ovenstående tales om en aldersgruppe på en meget generel facon, er det mestendels for at tilbyde nogle nyttige tommelfingerregler, som du kan følge, hvis du mangler et godt afsæt for din gavejagt. 3-årige befinder sig på et relativt tidligt udviklingsstadie, hvor der stadig er noget vej endnu, inden der begynder at danne sig en fuldbyrdet personlighed på baggrund af længere livserfaring. Vi voksne kan jo nemt finde på at lægge rigtig meget betydning i, hvad børn foretager sig og tildele dem mange motiver, som de måske i virkeligheden ikke bærer rundt på – vi forstår her selvfølgelig som altid verdenen efter vores egen referenceramme.

Selv om børn måske ikke har så fuldbyrdet en personlighed, som voksne kan finde på at tilskrive dem, er det stadig en rigtig god ide at huske på barnets temperament, hvis du skal give gave. Der kan stadig ses tydelige individuelle forskelle i, hvordan 3-årige opfører sig og forholder sig til omverdenen. Her kan du evt. observere barnets adfærd selv eller spørge forældrene til råds om, hvad barnet kan lide at gøre i hverdagen, hvis du gerne vil finde et godt gavematch. Nogle børn er måske lidt mere indadvendte og kan lide at “sysle” med ting lige så stille og roligt, mens andre gerne vil bevæge sig vidt omkring og prøve forskellige objekter af. Hvis du kan få indblik i denne slags facetter i den 3-åriges temperament, er du allerede godt på vej til at finde en god gave, som passer til det enkelte barns interesser.

Den rigtige gave til drenge og piger

Selv om den individuelle personlighed stadig befinder sig på et relativt tidligt stadie, kan man allerede tidligt se forskelle mellem børns præferencer for forskelligt legetøj, når de er 3 år gamle. I forskellige eksperimenter har man for eksempel observeret, at børn allerede i de første leveår foretrækker forskellige former for legetøj, alt efter køn: Drenge har det med at foretrække legetøj med et teknisk fokus, såsom modelbiler, mens piger har det med at foretrække legetøj med et socialt fokus, såsom dukker. Dette er selvfølgelig en tendens, som ikke gælder for alle børn, men som er stærk og gennemgående. Samtidig er der selvfølgelig også forskellige forventninger udefra, der præger børns adfærd og opmuntrer bestemte præferencer.

Om ikke andet, kan det være et fint pejlemærke at overveje kønsbaserede præferencer, når du giver gave til en 3-årig. Det kan som bekendt være ekstra udfordrende at finde en “drenget” eller “piget” gave, alt efter hvem man er. Her kan det være en god ide at leve sig ind i, hvad der kunne være spændende at udforske for barnet ud fra et teknisk eller socialt standpunkt. Dog kan forskellige tommelfingerregler omkring aldersgruppe og køn ikke erstatte viden om det enkelte barns temperament og interesser.

Særlige hensyn og gaver, som du måske skal undgå

Med ovenstående overvejelser med sig, burde det være nemt at komme på flere gaveideer til den 3-årige. Imidlertid kan det også være nyttigt at overveje, om der er nogen gaver, som du bør styre udenom. Her er gaver, som åbenlyst er potentielt farlige for små børn, såsom luftgeværer og lommeknive, selvfølgelig udelukket. Nuværende legetøjsmærker er ydermere som oftest screenet for forskellige skadelige kemikalier, der kan skade barnets videre udvikling. Her findes der forskellige mærkater på produkter efter internationale standarder, som du med fordel kan følge for at sikre sig, at varen er uskadelig for barnet.

Det vigtigste at tænke på er som altid det enkelte barn. Overvej om barnet har forskellige allergier eller sårbarheder, der gør en ellers god gave til en uheldig gave. Her kan det igen være en god ide at spørge forældrene til råds for at sikre dig, at du tager dette i betragtning. Hvis barnet for eksempel har en eller flere allergier, så undgå legetøj, der fremprovokerer disse. Mærker på legetøjet vil som regel fortælle, hvis det er venligt over for den ene eller anden allergi – ellers så spørg butikken eller fabrikanten til råds. Der kan også være andre emner på spil. Børn i 3-årsalderen kan eksempelvis potentielt være diagnosticeret med en form for autisme eller lide af en form for epilepsi. Alt efter det enkelte barn, kan der her være overfølsomhed over for lysglimt, høje lyde eller andet. Det kan derfor være en god ide at tage forbehold for dette og altid spørge forældrene til råds om særlige hensyn, når du køber gave til denne gruppe af 3-årige.

Det bedste sted at lede efter gaver

I moderne tider med webshops og lign. er det blevet meget nemt at finde gaver online til enhver lejlighed. Særligt hvis du har noget helt bestemt i tankerne som gave til den 3-årige, kan det i nogle tilfælde være nemmere at finde det online end i den lokale legetøjsbutik. Hvis du foretager overvejelser i stil med dem ovenfor, kan du nemt komme til at stå i denne situation. Online legetøjsbutikker kan også have den fordel, at du hurtigt kan browse igennem udbuddet efter forskellige kategorier og lede dig selv på rette vej på denne måde.

På den anden side, tilbyder den lokale legetøjsbutik muligheden for at gå ned og prøve legetøjet af, inden du køber det. Dette er ikke kun en nyttig øvelse, hvis du er typen, der gerne vil have noget i hænderne for at forsikre dig om kvaliteten, inden du køber det. Det kan også være særligt relevant i og med at du leder efter legetøj til 3-årige: Legetøj med muligheder for at bruge sine hænder, se nye ting og høre nye lyde er her noget af det bedste, som aldersgruppen kan forestille sig. Her er der i den lokale legetøjsbutik mulighed for selv at prøve disse interaktioner af, inden du køber. Evt. kan de to tilgange kombineres på den ene eller anden måde, hvor der enten søges inspiration online, inden du køber i butikken, eller afprøves forskellige varer i butikken, inden du køber online.

Det behøver ikke at være svært

Som nævnt kan et af de nyttigste redskaber til at finde en god gave til en 3-årig være at finde ud af, hvad det enkelte barns temperament og præferencer er. Hvis du kender lidt til aldersgruppen generelt, kan dette selvfølgelig også være til hjælp, når du er på gavejagt. Nu til dags er der også mange forhandlere af legetøj til flere forskellige aldersgrupper af børn, hvor du kan søge inspiration eller spørge en ekspert til råds.

På din gavejagt skal du dog ikke kimse af mavefornemmelsen, som både er et effektivt og nemt værktøj at bruge. Denne kan man kalde en form for ekstra “hemmelig” ingrediens, som du kan bruge, når du leder efter en god gave. Uanset hvor meget du reflekterer over købet og analyserer situationen, er intuitionen nemlig stadig en kraftig medspiller, hvis visdom ikke bør undervurderes – intuitionen lyver nemlig aldrig, omend dens sandheder kan være svære at forstå.

Hvis du har gode fornemmelser omkring et køb, så er der altså som regel en grund til det. Det kan være en association til et godt stykke legetøj, som du selv brugte, da du var barn. Ved dårlige fornemmelser omkring et køb, er der ligeledes som oftest en reel grund til det – det kan være, at du på trods af et godt match til aldersgruppen for eksempel ikke lige synes, at det passer til det pågældende barn. Her kan der være gode grunde til at lade din mavefornemmelse spille ind i beslutningen om, hvilken gave du ender med at give. Selv hvis du tager fejl, slipper du i hvert fald evt. senere for ærgrelsen over, at du skulle have lyttet til din mavefornemmelse. Med alt dette i baghovedet, er der ingen tvivl om, at du nu er godt på vej til at blive en gavegiver til 3-årige blandt de bedste – god gavejagt!

Indlægget er senest opdateret den 5 oktober 2020.Forfatter: Lau Christensen

Andre læser også
+60 gaveideer Gaver-til-1-aarig

Gaver til 1 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 53 gode gaver

En særlig gave til den 1-årige Selvom stort set alle ikke kan huske deres første fødselsdag, så…

Læs mere
+63 gaveideer 2 årig dreng vasker op

Gaver til 2 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 56 gode gaver

Den perfekte gave til en 2-årig Mange mennesker mener, at det er det nemmeste og mest naturlige…

Læs mere
+47 gaveideer

Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 42 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 3-årig 3-årige børn er en spændende aldersgruppe at give…

Læs mere
+44 gaveideer

Gaveideer til nybagt mor - Se dem her

Vælg blandt 39 gode gaver

Perfekte gaver til den nybagte mor Efter at have læst vores liste over de gode gaveideer til…

Læs mere
Mor med den bedste barnevogn

Barnevogn test - Find den bedste barnevogn

IndholdsfortegnelseBarnevogn test – Her er den bedste barnevogn 20201. Big Star Supreme Lounge Black ECO Med Sort…

Læs mere
+35 gaveideer

Gaver til 4 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 36 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 4-årig? Mange ser det som en udfordring at finde…

Læs mere
Bedside crib

Bedside crip - De 7 bedste bedside cribs

IndholdsfortegnelseVælg den bedste bedside crib til dit barn1. Tutti Bambini CoZee – Smukt design og god kvalitet2….

Læs mere
Babyalarm

Babyalarm test - Her er den bedste babyalarm 2020

IndholdsfortegnelseVælg den bedste babyalarm i test1. Neonate BC-6900D2. Neonate BC 6500D3. Philips Avent DECT SCD5064. Neonate BC…

Læs mere