Juniordyne test - Se de 8 bedste modeller

Testvinder
juniordyne helaarsdyne eurodun

Happy Bear helårsdyne fra Eurodun

Med gode forbrugeranmeldelser løber Juniordynen fra Eurodun med titlen testvinder. Dynen har fyld af gåsedun, og er fremstillet uden brug af kemikalier. Brugen af gåsedun giver en høj bæreevne, der sikrer en luftig og varmeisolerende dyne.

Gå til butik
Bedste juniordyne

Bedste juniordyne

Pris
Billigst hos
Gå til
 • juniordyne helaarsdyne eurodun
  Eurodun - testvinder
  Pris: 799 kr.
  Billigst hos: Coop.dk
 • juniordyne helaarsdyne babynor
  Babynor - Bedst til prisen
  Pris: 699 kr.
  Billigst hos: Coop.dk
 • juniordyne anglamark svanemarket
  Änglamark - Premium valg
  Pris: 799 kr.
  Billigst hos: Coop.dk
 • juniordyne silke
  Butterfly - silkedyne
  Pris: 599 kr.
  Billigst hos: Coop.dk
 • dansk produceret uld junior dyne
  Læsø Garnspinderi - Danskproduceret
  Pris: 749 kr.
  Billigst hos: Coop.dk
 • temprakon zone juniordyne
  Temprakon - Gåsedun
  Pris: 1495 kr.
  Billigst hos: Babysam.dk
 • nsleep kapok helaars juniordyne
  Nsleep - Kapok naturfibre
  Pris: 758 kr.
  Billigst hos: Babyshower.dk
 • okologisk juniordyne camcam
  Cam Cam - økologisk merinould
  Pris: 1450 kr.
  Billigst hos: Børneneskartel.dk

Juniordyner bedst i test – her er de 8 favoritter

En god nattesøvn er noget af det vigtigste for os alle – men særligt for børn. Undersøgelser har nemlig vist, at børn, som regelmæssigt får en tilstrækkelig søvn, har forbedret opmærksomhed, adfærd, læring, hukommelse samt en overordnet bedre mental og fysisk sundhed.

Den gode nattesøvn begynder selvfølgelig med et godt sovemiljø, herunder primært den rette juniordyne. Udvalget af juniordyner er dog stort og kan forekomme ganske uoverskueligt.

Derfor har vi skævet til forskellige anmeldelser for at bringe et udpluk af de bedste modeller på markedet netop nu. Læs med her og bliv klogere på, hvilke juniordyner der er bedst, samt hvad du skal være opmærksom på, inden du køber.

Denne juniordyne test indeholder:

 • Et overskueligt og nemt overblik over nogle af markedets bedste juniordyner.
 • En guide til, hvordan du finder den rigtige juniordyner.
 • Gode råd til når du skal købe en ny juniordyne.

Bemærk venligst: Ingen af de udvalgte juniordyner på nedenstående liste er testet af holdet bag Tildenlille.dk. De er i stedet nøje udvalgt ud fra deres performance i test hos en række uvildige testfirmaer og hos forbrugerne. På denne måde kan du på kort tid skabe dig et godt overblik over hele markedet for juniordyner.


1. Happy Bear helårsdyne fra EuroDun – Testvinder

 • Testvinder
 • OEKO-TEX 100 certificeret
 • NOMITE mærket

juniordyne helaarsdyne eurodun

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
599,00 599,00 Gå til butik

Spørger man forbrugerne, er svaret ganske klart; denne dyne er en sand vinder. På coop.dk kvitterer forbrugerne med hele 4,8 ud af 5 stjerner og fremhæver særligt, at dynen er lækker, let og lun uden at være for varm eller tung.

Om ”Happy Bear”

Her er der tale om en utroligt lækker dyne, hvor barnets sovekomfort og velbehag er i absolut fokus. Fyldet består af rensede dun og fjer, som er fremstillet helt uden brug af skadelige kemikalier. Dunene er intet mindre end alpegåsedun fra de østrigske alper, der sikrer, at dynen altid falder behageligt omkring barnets krop. Bæreevnen er 12, hvilket betyder, at dynen er dejlig luftig og varmeisolerende. Denne høje bæreevne kan kun opnås med fine dun som gåsedun, ikke andedun eller moskusdun, og bæreevnen giver en helt igennem fantastisk dyne.

Happy Bear juniordynen er en helårsdyne, hvilket betyder at den kan anvendes hele året rundt. Dunene reagerer på, hvor varmt eller koldt barnet er og bidrager til et velreguleret sovemiljø.

Våret er fremstillet af super cambric bomuld, som er en af de fineste og tættest vævede klædestoffer i verden. Det er desuden OEKO-TEX 100 certificeret og NOMITE mærket. Førstnævnte er din garanti for, at det er testet og godkendt i forhold til skadelige stoffer, mens sidstnævnte er en garanti for, at dunene ikke rigtigt kan indeholde husstøvmider, da dynen er vævet så tæt, at støvmider ikke kan trænge igennem det. Denne garanti er rigtig god at have på juniordyner, da mange børn kommer til at putte dele af dynen i munden fra tid til anden.

Som en sidste bonus kan denne dyne fra EuroDun vaskes ved 60 grader, så du kan sikre dig, at støv ikke samler sig noget sted i dynen. Husk altid at bruge vaskemiddel, der passer til dun eller uld.

Alt i alt er der her tale om en fantastisk juniordyne, der er blød, allergivenlig, har en høj bæreevne og ligger på et meget rimeligt prisniveau.

Udvalgte specifikationer:

 • Allergivenlig
 • Bæreevne 12
 • Fyld af alpegåsedun
 • Kan vaskes ved 60 grader

2. Arnhild Helårsdyne fra Babynor – Bedst til prisen

 • Bedst til prisen
 • OEKO-TEX 100 certificeret
 • NOMITE mærket
 • DIN CERTCO mærket

juniordyne helaarsdyne babynor

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
699,00 699,00 Gå til butik

Arnhild fra Babynor er populær blandt forbrugerne. På coop.dk skriver flere kunder, at dynen er lækker, let og fyldig og at den er af utroligt høj kvalitet. Samlet set anmeldes dynen til 4,8 ud af 5 stjerner af anmelderne.

Om ”Arnhild”

Arnhild fra Babynor er skøn helårsdyne med fyld af økologiske alpegåsedun. Alpegåsedunene stammer fra østrigske alpegæs, som har levet under optimale forhold, haft et langt liv og udviklet store, lækre og luftige dun. Du kan desuden være sikker på, at gæssene er blevet behandlet ordentligt under plukningen af dunene, da dynen er DIN CERTCO mærket.

Inden dunene er fyldt i dynen, er de blevet grundigt gennemgået, og kun de fineste, lækreste dun har fundet vej ind i dynen. Alle dun er blevet renset, så de indeholder minimale mængder af støv og ikke indeholder nogen kemikalier. Dynens vår er fremstillet med OEKO-TEX 100 certificeret bomuld, som betyder, at minimale mængder kemi er brugt til fremstillingen af denne dyne. Desuden er våret NOMITE-mærket, hvilket er en god garanti for, at dynen er allergivenlig, da stoffet er vævet så tæt som muligt, så støv ikke kan trænge ind.

Dynen kan vaskes ved 60 grader, hvilket er en stor fordel for dig, der vil være sikker på, at dynen bliver ved med at være frisk og lækker. Den kan også tørretumbles, hvilket er en nem måde at få dunene fyldige og luftige igen efter vask.

Den sidste fordel ved denne absolut lækre og luftige dyne er den favorable pris. De gode egenskaber kombineret med det beskedne prismærke, gør det nemt at kåre netop denne model som bedst til prisen.

Udvalgte specifikationer:

 • Fyld af alpegåsedun
 • Allergivenlig
 • Kan vaskes ved 60 grader

3. Änglamark helårsdyne – Premium valg

 • Premium valg
 • God for både dig, miljøet og dyrevelfærden
 • Hele 6 certificeringer (heriblandt Svanemærket og Astma & Allergi Danmark)

svanemaerket helaarsdyne

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
1.099,00 1.099,00 Gå til butik

Testresultater

Forbrugerne på coop.dk kvitterer med en samlet vurdering på 4,7 ud af 5 stjerner. I anmeldelserne fremhæves det særligt, at dynen er let, luftig, blød, varm og i meget høj kvalitet.

Om ”Änglamark helårsdynen”

Hvis det hele skal være lidt mere hverdagslækkert og luksuriøst, så bør du overveje denne helårsjuniordyne fra Änglamark. Änglamark er coop’s eget mærke og er omdrejningspunktet for produkter, der er et sundt valg for både dig og miljøet.

Med Änglamark er du derfor altid garanteret skønne produkter, som er enten økologiske eller allergi- og miljøvenlige. Änglamark stiller nemlig helt særligt krav til produktionsmetoder, indhold, kvalitet, ansvarlighed og bæredygtighed. Derfor vil du altid kunne finde et eller flere mærkningsordninger på Änglamark produkter, og på denne dyne finder du hele seks mærkninger: Svanemærket, Astma & Allergi Danmark, OEKO-TEX 100, NOMITE, Downafresh og Downpass. De sidste to har at gøre med, at dunene er rensede samt at de stammer fra etisk forsvarlige og tæt kontrollerede forsyningskæder.

Dynen er fremstillet med fyld af 300 gram lækre, fyldige moskusdun, som kommer fra moskusænder. Det gode fyld resulterer i en flot bæreevne på 11, hvilket gør dynen varm og fyldig uden at være for tung. Våret er fremstillet af 100% økologisk bomuld (super cambric).

En skøn fordel ved denne dyne, og som gør den endnu mere allergivenlig, er at den kan maskinvaskes ved 60 grader. Efter vask kan du tumble den ved lav varme, indtil dunene er helt knastørre igen – på den måde er det nemt at vedligeholde dynen og sørge for, at den altid er frisk og god som ny.

Alt i alt er der her tale om en ganske luksuriøs juniordyne i topklassen, hvor alle mærkninger og certificeringer er i orden, så du er sikker på at få et produkt, der er den højeste kvalitet for barnets sundhed, for miljøet og for dyrevelfærden.

Udvalgte specifikationer:

 • Fyld af moskusdun
 • Vår af økologisk bomuld
 • Kan maskinvaskes ved 60 grader
 • Kan tumbles
 • Bæreevne 11

4. Butterfly Silk silkedyne – temperaturregulerende

 • OEKO-TEX 100 certificeret
 • Fremstillet af Mulberry silke – verdens bedste silke
 • Naturligt antibakteriel og allergivenlig

juniordyne silke

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
349,00 349,00 Gå til butik

Testresultater

Forbrugerne elsker denne dyne. Faktisk vurderes den til et gennemsnit på 4,7 ud af 5 stjerner på coop.dk. Anmeldelserne nævner specifikt, at dynen er både let, åndbar og temperaturregulerende.

Om ”Butterfly Silk silkedynen”

Hvis du gerne vil have fat i en dyne, som er særligt velegnet til allergikere, så kan du overveje denne juniordyne med silke fra Butterfly Silk. Silke er nemlig et helt særligt materiale, som fra naturens side er som skabt til allergikere. Hverken husstøvmider eller skimmelsvamp kan nemlig leve i silke.

Samtidig har silke nogle fantastiske egenskaber, der gør dem særligt egnede i juniordyner. Silke er nemlig temperaturregulerende, hvilket gør dynen varm om vinteren og kølig om sommeren. Denne juniordyne er således en oplagt helårsdyne. Den kan særligt være attraktiv for dig at vælge, hvis dit barn har problemer med at være for varm eller kuldskær i løbet af natten.

Silken i denne dyne er ikke bare hvilken som helst slags silke; det er Mulberry silke. Mulberry silke er den højeste kvalitet af silke, som kan købes for penge i dag. Her fodres silkeormene nemlig udelukkende med blade fra morbærtræet, hvilket resulterer i en ganske raffineret og yderst stærk og blød form for silke.

Dynen er desuden utroligt åndbar, hvilket skaber et behageligt og komfortabelt sovemiljø, der ikke bliver klamt og fugtigt. Våret er fremstillet af 100% OEKO-TEX 100 bomuld, hvilket er din garanti for, at stoffet lever op til de gængse miljø- og sundhedsmærkninger.

En enkelt ulempe ved dynen er, at den ikke tåler maskinvask. Den fine silke skal vaskes professionelt på et renseri. Du kan dog holde dynen lækker ganske længe ved at lufte dynen regelmæssigt – dog helst ikke i direkte solskin. Alt i alt en skøn dyne, der er perfekt som helårsdyne og som passer til alle allergikere.

Udvalgte specifikationer:

 • Åndbar
 • Naturligt temperaturregulerende
 • Let og behagelig
 • Vår i 100% bomuld

5. Juniordyne fra Læsø Garnspinderi – Dansk produceret

 • Dansk produceret på Læsø
 • Fyld af 100% italiensk fåreuld
 • OEKO-TEX 100 certificeret

dansk produceret uld junior dyne

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
549,00 549,00 Gå til butik

Testresultater

Denne juniordyne er virkelig populær blandt forbrugerne på coop.dk. De kvitterer med en gennemsnitlig score på hele 4,9 ud af 5 stjerner. Særligt fremhæves det, at dynen holder en god temperatur, er luftig og let og har en uovertruffen kvalitet.

Om ”Læsø Garnspinderis uldyne”

Hvis kun de bedste naturmaterialer er godt nok til dit barn, og du i øvrigt kan lide at støtte danske, lokalt producerede varer, så kunne denne skønne ulddyne fra Læsø Garnspinderi være noget for dig.

Fyldet er nemlig 100% fåreuld, som stammer fra får fra det nordlige Italien. I dette område udvikler fårene en kraftig og blød pels, som altså resulterer i noget af det bedste fyld, der findes til dyner. I dynen findes hele 650 gram ny vaskeuld, som altså resulterer i en fyldig og lun, men stadig let dyne.

Uld har de fantastiske egenskaber, at det er både varme- og fugtregulerende, og det betyder, at dit barn får et virkelig behageligt soveklima hele natten igennem. Når barnet forbliver tørt og lunt frem for fugtig og hed i løbet af natten, mindskes risikoen for, at barnet sparker dynen af i løbet af natten.

Bolstret er fremstillet i 100% bomuld med OEKO-TEX 100 certificering. Som en fordel kan denne juniordyne maskinvaskes. Du bør dog vaske den på et uld- eller skåneprogram og kun ved 30 grader. Husk desuden altid at anvende vaskemiddel, som egner sig til uld.

Læsø Garnspinderi blev grundlagt i 1894 og har altid været anerkendt for kvalitetsprodukter, der fremstilles af 100% ren ny uld. Der er således tale om en skøn juniordyne i gode naturmaterialer og dansk gennemtestet høj kvalitet.

Udvalgte specifikationer:

 • Lækre naturmaterialer; uld og bomuld
 • Varme- og fugtregulerende egenskaber
 • Holder barnet tørt og lunt
 • Kan maskinvaskes på uldprogram

6. Temprakon Zone helårsdyne – gåsedun og rumteknologi

 • Skabt med rumteknologi fra NASA
 • Uovertruffen varmeregulering
 • OEKO-TEX 100, NOMITE, Downafresh og Downpass certificeret

temprakon zone juniordyne

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
1.049,00 1.049,00 Gå til butik
1.495,00 1.495,00 Gå til butik

Testresultater

Denne herlige juniordyne har fået en gennemsnitlig vurdering på 4,8 ud af 5 stjerner blandt forbrugerne på coop.dk. Særligt fremhæver de, at dynen er helt eminent til at varmeregulere.

Om ”Temprakon Zone helårsdyne”

Temprakon er et helt særligt mærke, inden for dyner. Temprakon blev nemlig oprindeligt skabt med teknologien og mikrokapslerne fra NASAs rumdragter, der hjalp astronauter til at regulere temperaturen under de ekstreme forhold, som findes i rummet.

Fyldet i denne juniordyne består af 70% gåsedun og 30% tempracool mikrokapsler, som altså er dem, der for alvor gør, at dynen er så effektiv til at varmeregulere. Teknologien bag disse kapsler er faktisk relativt simpel; er barnet varmt, begynder kapslerne at absorbere varmen, men hvis barnet er køligt, begynder kapslerne at frigive varme. Samtidig kan kapslerne bidrage til, at dynen absorberer fugt. Vi afgiver omkring en halv liter væske i løbet af natten, og her leder kapslerne fugten væk fra kroppen, så soveklimaet forbliver tørt og behageligt. Disse automatiske mekanismer sikrer således en mere jævn temperatur og tørhed hele natten igennem, hvilket er grundlaget for en dyb og sund søvn.

Dynen er dog ikke kun skøn på grund af den innovative teknologi, men også gennem sine sundhedsfremmende og bæredygtige fingeraftryk. Våret består af 100% bomuld, som er mærket med OEKO-TEX 100 certificeringen, og selve dynen bærer både NOMITE, Downafresh og Downpass mærkerne, som er din garanti for naturfyld, der er allergivenligt og hvor hverken dyr eller natur har lidt overlast i produktionskæden.

Som en sidste fordel kan dynen vaskes ved 60 grader og også tumbles, hvilket giver god fyldighed og lethed i dynen igen.

Alt i alt er der tale om en skøn og spændende dyne med innovativ teknologi og de helt rette mærkningsordninger for både barnet og planeten.

Udvalgte specifikationer:

 • Fyld af 70% gåsedun og 30% tempracool mikrokapsler
 • Effektiv temperatur- og fugtregulerende
 • Kan maskinvaskes og tumbles
 • Betræk af 100% bomuld

7. Nsleep kapok helårsdyne – blød luksus med kapok naturfibre

 • Minimalt vedligehold
 • Kan maskinvaskes men kan nøjes med tumbling
 • Lækre, lette naturfibre fra kapoktræet

nsleep kapok helaars juniordyne

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
758,00 758,00 Gå til butik
759,00 759,00 Gå til butik
759,95 759,95 Gå til butik

Om ”Nsleep kapok helårsdyne”

Nsleep er et dansk firma, som designer, udvikler og producerer deres egne produkter. Produkterne har alle fokus på et sundt og allergifrit sovemiljø samt gode arbejdsforhold i alle led af produktionskæden. Denne skønne kapok helårsdyne er i høj grad indbegrebet af de tre værdier.

Dynen har et anderledes og spændende fyld af 100% økologisk og naturligt kapok. Kapok er en fugtbestandig, hurtigtørrende, elastisk og let fiber, der stammer fra kapoktræet, som hovedsageligt gror i tropiske egne i Asien og Indien. Det er en utrolig let naturfiber, der vejer en ottendedel af bomuld. Lidt lige som silke har det nogle gode antibakterielle egenskaber fra naturens side. Hverken støvmider, bakterier eller skimmelsvampe kan nemlig leve i kapok, og det gør kapok til et smart valg og en lækker naturfiber til sovemiljøet. Kapok er desuden temperaturregulerende, hvilket gør det velegnet i helårsdyner, som denne model fra Nsleep også er.

Denne dyne er fremstillet helt uden brug af kemi, blegemidler eller skadelige stoffer og virker desuden svedtransporterende. Våret er fremstillet i 100% støvmidetæt bomuld. Som en stor fordel er dynen let at vedligeholde: Du kan maskinvaske den, men behøver det faktisk ikke. I stedet kan du nøjes med at tumble den med jævne mellemrum. Undersøgelser viser nemlig, at tørretumbling i sig selv kan fjerne eventuelle husstøvmider, bakterier og allergener effektivt for denne type dyne. Det betyder med andre ord, at du bruger mindre tid på vedligehold og leder færre liter spildevand ud i miljøet.

Alt i alt en skøn og let juniordyne med allergivenlige egenskaber og minimalt vedligehold.

Udvalgte specifikationer:

 • Bidrager til et sundt og allergifrit sovemiljø
 • Fyld af naturlig kapok
 • Afvisende over for både støvmider, bakterier og skimmelsvampe
 • Vår af 100% bomuld

8. Luksus juniordyne fra CamCam – økologisk merinould

 • Fyld af 100% merinould
 • Naturligt hypoallergenisk
 • Fremstillet med fokus på dyrevelfærd

okologisk juniordyne camcam

ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
869,95 869,95 Gå til butik
1.449,95 1.449,95 Gå til butik

Om ”Luksus juniordyne”

Denne uld juniordyne er lidt udover det sædvanlige. Den er nemlig fyldt med 100% naturligt merinould og har et dejligt blødt betræk lavet af 100% organisk certificeret bomuld.

Merinould er både blødere og kradser mindre end almindeligt uld, hvilket giver god komfort. Dynen er desuden fremstillet med uld fra Merinofår, der lever frit i Spaniens bjerge, og disse får producerer en længere uld på grund af det koldere klima. Det betyder kort sagt en luftigere, mere åndbar og bedre temperaturregulerende dyne.

Ved køb af denne juniordyne kan du desuden være sikker på, at den er fremstillet ikke bare med sovekomfort i fokus, men også med blik for på dyrenes levevilkår. Dynen indeholder således udelukkende uld fra får, der lever frit, er klippet på en ordentlig måde og ikke er udsat for mulesing teknikker eller andre former for dyrplageri.

I øvrigt er dynen udviklet og designet i Danmark og produceret i Europa, hvilket er din garanti for, at produktet lever op til lovgivningen for tekstiler i Europa.

En ekstra fordel – og hvad mange ikke er klar over – er, at husstøvmider og bakterier ikke kan leve i merinould. Dette skyldes det høje indhold af lanolin (naturligt forekommen voks). Det bløde organiske bomuldsbetræk er desuden vævet så stærkt, at mider ikke kan trænge ind i stoffet.

Dynen kan vaskes i maskinen ved 30 grader på uld- eller skåneprogram. Det kan desuden være en god idé at anvende vaskemiddel med lanolin i.

Udvalgte specifikationer:

 • Betræk af 100% organisk certificeret bomuld
 • Udviklet og designet i Danmark
 • God temperaturregulering
 • Kan vaskes i vaskemaskine

Testkilder

For at kunne udarbejde denne oversigtsartikel har vi hovedsageligt skævet til forskellige kundeanmeldelser. Alle testkilder stammer fra danske hjemmesider, hvilket har været afgørende for, at vi kunne bringe et både bredt og dybt indblik i det danske marked for juniordyner. Til denne artikel har vi valgt at kigge på brugeranmeldelser, da disse ofte repræsenterer et retvisende billede af de givne produkter fra de helt almindelige mennesker, som anvender dem til daglig.

Baby- eller juniordyne?

Måske er du ikke bekendt med termen juniordyne og er derfor i tvivl om, hvorvidt det netop er denne type dyne, du er på udkig efter. Der findes nemlig mange forskellige mål, som passer til børn fra de er helt små og til de når den tidligere teenagealder. Her er et hurtigt overblik over de tre mest almindelige dynetyper til den tidlige barndom:

 • En babydyne passer typisk til børn fra de er helt nyfødte og til de er ca. et år. Den måler oftest omkring 65 cm x 80 cm.
 • En barnedyne: Barnedynen måler 80 cm x 100 cm og derfor er den mest velegnet til børn fra de er 1 år til de er ca. 2 år.
 • En juniordyne: Juniordynen måler typisk 100 cm x 140 cm og passer derfor bedst til børn i alderen 2-4 år.

Bæreevne – hvad betyder det?

Når du står og skal anskaffe dig en ny dyne, støder du ganske ofte på begrebet bæreevne. Men hvad dækker det egentlig over, og skal bæreevnen være høj, lav eller midt imellem? Få svaret lige her.

Bæreevne er egentlig blot en måleenhed, som fortæller noget om, hvor god isoleringsevne en dyne har. Endnu mere konkret betyder det fyldets evne til at holde på varmen eller sagt med andre ord; jo højere bæreevne, desto bedre isoleringsevne.

En dynens bæreevne er altså ikke beskrivende for, hvor tyk dynen er. En dyne kan nemlig sagtens være tyk uden at være varm eller isolerende og derved have en lavere bæreevne. Bæreevne er derfor snarere et udtryk for selve fyldmaterialets egenskaber. De finere dun har som tommelfingerregel en højere bæreevne, fordi de er tættere og derfor holder bedre på varmen. De finere duntyper er hovedsageligt gåsedun og moskusdun. Omvendt er andedun mere grove i deres udformning, og derfor giver de også en lavere bæreevne per dun. Du skal således have væsentligt mere fyld af andedun end gåsedun i en dyne for at opnå samme bæreevne.

Der er dog stadig en del kompleksitet, når det drejer sig om bæreevne. Der er nemlig flere forskellige måder at opgøre en dynes bæreevne på.

Den gamle skala går fra 1 til 16, hvor 1 er den laveste bæreevne, som faktisk slet ikke anvendes i dyner. På denne skala skal du op over 9 for at have en bæreevne, der egner sig til dyner.

Den nye skala opgøres i Cuin (Cubic inches), der bruges internationalt og på tværs af mange forskellige produkter. Denne skala går fra Cuin 100 til Cuin 1100, hvoraf 1100 er den højeste bæreevne. 1100 svarer således til bæreevne 16 på den gamle skala. Omvendt svarer Cuin 585 til 9 på den gamle skala.

Sommer- vinter- eller helårsdyne?

I forbindelse med bæreevne, er det relevant at tale om selve dynetypen. De forskellige dynetyper har nemlig forskellige bæreevner, så hvis du er på udkig efter en sommerdyne, behøver du således ikke en lige så høj bæreevne, som hvis du skal have fat i en vinterdyne.

Mange mennesker kan sagtens nøjes med en enkelt helårsdyne, hvis soverummet ellers har en nogenlunde konstant temperatur hele året rundt. Særligt er de temperaturregulerende dyner utroligt velegnede som helårsdyner. Andre foretrækker dog at have både en sommer- og en vinterdyne. Kort sagt er der ikke noget rigtigt eller forkert svar på, hvilken dynekonstellation, der er bedst. Det drejer sig i høj grad om smag og behag, og hvordan sovemiljøet ellers er indrettet.

Det kan være smart at anskaffe sæsondyner, hvis jeres soverum enten er meget varmt eller meget koldt. Opholder I jer i sommerhus, campingvogn, båd, telt eller andet sted med dårlig eller ingen nedkøling om sommeren, kan det være en virkelig god idé at investere i en sommer juniordyne, så barnet kan få en god og sammenhængende nattesøvn, selv når der er hedebølge og tropenætter. Bemærk i øvrigt, at en sommerdyne nogle steder kaldes for en sval dyne.

Juniordynens fyld – hvilke muligheder findes der?

Når du leder efter en ny juniordyne, spekulerer du sikkert over, hvilket fyld du egentlig skal vælge. Der findes i dag utroligt mange forskellige typer af dynefyld, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er bedst, når du skal købe ny juniordyne. Kort sagt er der ikke noget, der er utvetydigt bedst. Du skal snarere vælge fyld efter personlige præferencer.

Her er en kort gennemgang af de mest hyppige typer af dynefyld, som forhåbentlig kan gøre det lettere for dig at vælge den rette juniordyne:

Gåsedun: Gåsedun er uden tvivl noget af det bedste naturfyld, der findes til dyner. Det er formentlig kun overgået af edderdunsdyn, som ikke rigtigt bruges til juniordyner, da det simpelthen er for dyrt i forhold til, hvor relativt kort tid dynen skal anvendes. Gåsedun har den helt rigtige varme evne kombineret med lav vægt, som får dynen til at føles blid som sne.

Moskusdun: Moskusdun er endnu en type ganske populært naturfyld til juniordyner. Moskusdun stammer fra moskusænder, som leverer lange og fyldige dun med god isoleringsevne. En ulempe ved moskusdun er dog, at kvaliteten kan variere meget. Det kan derfor være en god idé at læse nærmere om, hvilken type moskusdun, der er tale om i hver enkel model, hvis du gerne vil have denne type juniordyne.

Andedun: Andedun er blandt de billigste former for naturfyld. Andedun er mere grove i deres struktur, og varmer og isolerer ikke så godt som både moskusdun og andedun. Til gengæld kan en dyne med andedun ofte være langt billigere, og det kan derfor være et glimrende bud på en ekstra juniordyne til gæsteværelset.

Silke: Silkefyld er et helt særligt naturfyld, som er kendt for nogle helt særlige, attraktive egenskaber. Silke er nemlig naturligt åndbart og antibakterielt, hvilket giver et sundt og behageligt sovemiljø. Samtidig er silkedyner meget lettere end dundyner, men giver samtidig lige så god isoleringsevne. En silkedyne er således et godt eksempel på, at bæreevne ikke nødvendigvis hænger sammen med dynens tykkelse. Der findes mange forskellige typer af silke, hvilket selvfølgelig påvirker pris og kvalitet. En ulempe ved silkedyner er, at de skal renses professionelt.

Uld: Uld er i stigende grad en populær type af naturfyld til dyner – også juniordyner. Det skyldes særligt, at uld er sådan et herligt naturprodukt, som er både blødt, lækkert og utroligt varmeregulerende. Uld er blandt verdens mest åndbare fibre og kan faktisk absorbere 30% af sin egen vægt i fugt, før den overfører det. Uld regulerer samtidig din kropstemperatur på samme måde som den gør for fårene: Når kropstemperaturen stiger, har uld den fantastiske evne til at overføre varme og fugtighed langs hver fiber og frigive den i det køligere, tørre miljø, og når det er koldt, holder ulden godt på varmen.

Kapok: Kapok er et naturfyld, som i løbet af blot de sidste 10-15 år har taget Danmark med storm. Det skyldes særligt, at denne naturfiber er både let og utroligt blødt. Det stammer fra kapoktræet, som findes i troperne, og som faktisk ikke blomstrer hvert år – sommetider kan der gå 5-10 år uden blomstring. Men når det blomstrer, kan kapokfibrene høstes, forarbejdes og puttes i nogle af de bedste dyner. Kapok indeholder et naturligt bitterstof, som gør fiberen modstandsdygtig overfor bakterier og husstøvmider. Kapok vejer kun en ottendedel så meget som bomuld og kan til gengæld absorbere omkring 30 gange sin egen vægt i væske.

Fiberfyld: De forskellige fyldmaterialer ovenfor er alle naturfyld, men der findes selvfølgelig også fiberfyld, der er fremstillet syntetisk. En syntetisk fiber er typisk den billigste form for fyld til en juniordyne. Samtidig kan den virke meget let og kølig, da den transporterer sved væk fra kroppen. Af disse årsager bliver syntetisk fiber tit anvendt i sommerdyner. Syntetiske fiberdyner findes dog også som vinter- og helårsdyner. Det hele kommer an på typen af fiber, som du bør holde øje med for den enkelte model, hvis du er på udkig efter en syntetisk juniordyne.

Certifikater og mærkninger, når du skal vælge juniordyne

Der findes mange forskellige mærkningsordninger og certificeringer at holde styr på, når du er på jagt efter den næste juniordyne. Her er en helt kort gennemgang af de seks mest hyppigt forekomne af slagsen:

OEKO-TEX: Denne certificering drejer sig om sundhed og skadelige stoffer. Den mest almindelige OEKO-TEX certificering er Standard 100, som bruges til forskellige tekstiler. Hvis en tekstilartikel bærer Standard 100-mærket, kan du være sikker på, at enhver komponent i denne artikel (dvs. hver tråd, knap og andet tilbehør), er testet for skadelige stoffer. Derved er produktet ufarligt for menneskers sundhed. Alle produkter med denne mærkning er grundigt testede, og i testen tages hensyn til adskillige regulerede og ikke-regulerede stoffer, som kan være skadelige for menneskers sundhed. I mange tilfælde er grænseværdierne for Standard 100 lavere end nationale og internationale krav. Dette certifikat er således din garanti for et produkt, der ikke er sundhedsskadeligt.

NOMITE: NOMITE-mærket indikerer, at et produkt er velegnet for alle, som lider af husstøvmide-allergi. Denne mærkning gives typisk på dyner med meget tæt vævet vår eller bolster. Den tætte vævning fungerer nemlig som en barriere, der forhindrer mider og støv i at passere igennem. NOMITE er således en god mærkningsordning at kigge efter, hvis nogle i hjemmet er allergikere. Med dette certifikat kan også de, der lider af husstøvallergier eller astma, nemlig nyde den naturlige komfort, der er forbundet med dun- og fjerdyner.

Downafresh: Downafresh er en europæisk mærkningsordning, som anvendes til produkter med dun og fjer. Mærket dokumenterer, at materialerne der bruges til fyld, er i overensstemmelse med en standard kaldet EN 12935. EN 12935 regulerer kravene til hygiejne og renhed for fjer og dun. Virksomheder, der har tilladelse til at bruge Downafresh, skal undersøges af et hygiejnisk laboratorium for deres forarbejdede fjer og dun samt dokumentere oprindelsen og behandlingen af deres fyldmateriale. Downafresh er således godt at holde øje med på en juniordyne, hvis I vil være sikre på hygiejnen og renheden af dynfyldet.

Downpass: Downpass er en ordning med dyrevelfærd i fokus. Produkter mærket med Downpass certifikatet garanterer høj kvalitet og sikkerhed for, at dun og fjer er etisk fremskaffede og kommer fra tæt kontrollerede og sporbare forsyningskæder. Dette indebærer blandt andet, at dyrene ikke er blevet tvangsfodret i deres levetid eller plukket levende.

Svanemærket: Svanemærket er en dansk miljømærkning, som har fokus på, hvilket aftryk et produkt efterlader på vores jord. Modsat mange andre mærkninger, så er Svanemærket en vurdering af hele produktets fremstillingsproces og levetid. Når du køber en juniordyne, som bærer Svanemærket, kan du blandt andet bidrage til en rigere og renere natur, en mere ansvarlig brug af jordens ressourcer og et mindre klimaaftryk. Der er strenge krav til denne mærkningsordning, og kun de produkter, som klarer sig bedst i testningsfasen får lov at bære mærket.

Astma & Allergi Danmark: Denne danske mærkningsordning kendes bedst på sin blå krans, som pryder produkter, der er gode for allergikere. Særligt kigges der på hudallergi, kemi og toksikologi, når et produkt testes og vurderes. Desuden samarbejder denne mærkningsordning bredt med hudlæger og forskere i både ind- og udland for hele tiden at være opdateret. Den blå krans er en rigtig god ordning at holde øje med, hvis du skal finde en juniordyne til en allergiker.

Sådan vælger du den rette juniordyne

Når du skal ud og finde den bedste juniordyne til dit barn eller barnebarn, så er det vigtigt, at du vælger den ud fra nogle konkrete kriterier. Det er sjældent en god idé blot at vælge den model, som har klaret sig bedst i juniordyne tests, da din næste juniordyne gerne skal passe perfekt til netop det pågældende barns behov.

Udover bæreevne, dyntype, fyld og mærkningsordninger, som er beskrevet ovenfor, bør du ligeledes overveje følgende faktorer for at finde netop den juniordyne, der passer allerbedst til det barn, du har i tankerne:

Tyngde: Som nævnt ovenfor, så er dynens tykkelse ikke det samme som bæreevne. Når du har besluttet dig for den rette bæreevne til juniordynen, kan du derfor også overveje tyngden. Her er det selvfølgelig en fordel, hvis du allerede ved lidt om, hvorvidt barnet foretrækker en let eller lidt tungere dyne. Nogle utrygge børn foretrækker en dyne med god tyngde, da det kan øge følelsen af tryghed.

Allergivenlig: Selv uden Astma og Allergi Danmarks blå krans kan en juniordyne være allergivenlig og egnet for de fleste typer af allergikere. Det kan den blandt andet være, hvis den er fremstillet med hypoallergene materialer eller kan tåle hyppig maskinvask ved 60 grader eller højere.

Vaskbarhed og vedligehold: For at holde juniordynen frisk og lækker så længe som muligt, kan det være en fordel, at den kan vaskes. I forhold til allergi, er det fordelagtigt, hvis dynen tåler vask ved 60 grader. Du kan dog også vælge en dyne, som ikke skal vaskes, men blot skal tumbles med jævne mellemrum.

Pris: Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig overveje dit budget til den næste juniordyne, du skal ud at købe. Vi har alle forskellige økonomiske situationer, men uanset hvordan dit budget ser ud, kan du helt sikkert finde en lækker juniordyne. Du kan med fordel holde øje med tilbud og udsalg, hvor der ofte vil være mange penge at spare i forhold til den vejledende salgspris. Desuden tilbyder nogle webbutikker velkomstrabatter på 5% eller 10%, når du handler første gang.

Vi håber, at du med denne oversigtsartikel er blevet klogere på markedet for juniordyner, og er du er blevet godt klædt på til at træffe et informeret valg om, hvordan netop din næste juniordyne skal være fremstillet.

Skal jeg vælge en babydyne eller juniordyne?

Der findes forskellige mål på dyner alt afhængig af, om der er tale om en babydyne, barnedyne eller juniordyne. En babydyne måler normalt 65x80 cm, en barnedyne 80x100 cm og en juniordyne måler ofte 100x140 cm.

Hvordan vælger jeg den rigtige juniordyne?

Der er mange faktorer du kan vælge juniordyne efter. Tyngde, allergivenlighed, vaskbarhed og pris er alle faktorer der kan spille ind i det endelige valg. Her kan du med fordel overveje, hvad netop dit barn har mest behov for.

Hvad er den bedste juniordyne?

At finde den bedste juniordyne er meget individuelt efter behov og præferencer. I vores test vinder dynen fra Eurodun på at være fremstillet uden kemikalier samt at have en høj bæreevne, der sikrer barnet en god varmeregulering.

Andre læser også
+60 gaveideer Gaver-til-1-aarig

Gaver til 1 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 53 gode gaver

En særlig gave til den 1-årige Selvom stort set alle ikke kan huske deres første fødselsdag, så…

Læs mere
+63 gaveideer 2 årig dreng vasker op

Gaver til 2 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 56 gode gaver

Den perfekte gave til en 2-årig Mange mennesker mener, at det er det nemmeste og mest naturlige…

Læs mere
+47 gaveideer

Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 42 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 3-årig 3-årige børn er en spændende aldersgruppe at give…

Læs mere
+44 gaveideer

Gaveideer til nybagt mor - Se dem her

Vælg blandt 39 gode gaver

Perfekte gaver til den nybagte mor Efter at have læst vores liste over de gode gaveideer til…

Læs mere
Mor med den bedste barnevogn

Barnevogn test - Find den bedste barnevogn

IndholdsfortegnelseBarnevogn test – Her er den bedste barnevogn 20201. Big Star Supreme Lounge Black ECO Med Sort…

Læs mere
+35 gaveideer

Gaver til 4 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 36 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 4-årig? Mange ser det som en udfordring at finde…

Læs mere
Bedside crib

Bedside crip - De 7 bedste bedside cribs

IndholdsfortegnelseVælg den bedste bedside crib til dit barn1. Tutti Bambini CoZee – Smukt design og god kvalitet2….

Læs mere
Babyalarm

Babyalarm test - Her er den bedste babyalarm 2020

IndholdsfortegnelseVælg den bedste babyalarm i test1. Neonate BC-6900D2. Neonate BC 6500D3. Philips Avent DECT SCD5064. Neonate BC…

Læs mere