Gave-til-baby.jpeg
Forside

Gaver til baby - Find den helt rette gave

Gaver til baby - Find den helt rette gave

Indlægget er senest opdateret den 11 oktober 2021. Forfatter: Lau Christensen

Babyer er livsbekræftende og ikke mindst utrolig søde, og det er ikke sparsomt med gaver, når der kommer en lille ny ind i familien. Her kan det være svært at finde ud af, hvad for en gave der er den helt rette, når man gerne vil familien det bedste, men måske ikke har uanede midler på kontoen.

Heldigvis findes der masser af lækre gaver til babyen til en rigtig god pris, og hvis du ikke aner hvilken gave, du skal købe, så har vi sammensat en liste med rigtig gode gaveideer til babyen herunder.

En gave til en baby handler meget ofte om at finde noget, der giver barnet en lang række sanseindtryk. Denne aktivering er guld værd og kan tilmed være med til at give forældrene mere tid til de kedelige opgaver i huset.

Der er masser af gaveideer at vælge imellem, og der er vitterlig noget til enhver smag på vores liste; der er tale om gode gaver til babyen, uanset om det er en dreng eller en pige!

Denne bamse ‘My Newborn Bunny’ bliver hurtigt barnets nye bedste ven. Det er en rigtig blød bamse, der er en del af de smukke og økologiske bamser fra MyTeddy. Den har en stor, blød krop og lange, bløde øre. Derfor er den også ideel for barnet, da han eller hun kan putte med den.

Bamsen har ingen løse dele og tåler maskinvask, så den nemt kan blive helt ren igen.

Slyngevuggen er en rigtig god gaveide, der med sikkerhed giver stor værdi og glæde til baby og ikke mindst forældrene. Til vuggen tilhører der også en motor – den kan du se her. Det er svært at undvære den ene ting frem for den anden, hvorfor det giver rigtig god ide at købe vugge og motor sammen.

Slyngevuggen her er fra Moonboon og har blandt andet vundet bedst i test. Et rigtig godt gavekøb. Er beløbet for stort for at du kan give gaven selv, kan du med fordel prøve at få mere med på gaveideen også give gaven sammen.

Søde plakater hvor du har mulighed for at tilføje barnets fornavn, samt tilføje dåbsdato (hvis ønsket). Plakaterne kan købes med flere forskellige fine motiver og farver – herunder både elefanten, giraffen, pandaen med flere.

De er egnet til båden drengen og pigen, og du finder hele det fine udvalg via nedenstående link.

Her er der tale om en sød bodystocking fra Tommy Hilfiger. Den er hvid med et print af det klassiske Tommy Hilfiger-logo. På fronten er de to forbogstaver, T og H. Den har lange ærmer med smalle, røde ribkanter i både arm- og halsåbning.

I hals- og benåbning er der smalle, navy ribkanter. Den har selvfølgelig også foldeskuldre. Mellem benene er der praktiske trykknapper. Den er fremstillet af 95 % bomuld og 5 % elastan.

Flotte Pom Pom-skindfutter i lyseblå med et print af guld prikker. Det er et par flotte hjemmesko, der har en praktisk, bred velkrorem over vristen og en smart strop på hælkappen. Både inder- og yderside er fremstillet af skind. Ydersålen er et andet materiale.

Indvendigt er de foret med lækkert læder, mens der i bunden er en blød udtagelig sål. De er også udstyret med en gummisål med runde dupper, der giver et godt og skridsikkert fodfæste.

En lækker håndhæklet rangle, der er lavet i 100 % bomuld. Den er også udstyret med en træring. Derfor er du sikret, at det er et hit hos de mindste. Den er blevet hæklet, så den forestiller en elefant. Det er kun med til at understrege ovenstående.

Elefanten, der i øvrigt hedder Trusty, har en lille skjult klokke i maven. Det er selvfølgelig med til at stimulere barnets høresans. Den er lavet med fyld af polyester, og har en længde på 13 cm. og en bredde på 8 cm.

En anden god gaveide til babyen er de populære milepælskort fra Prik & Streg. I kortene kan man finde mange forskellige og søde milepæle, som kan bringe stor glæde og lykke frem – og måske også blot understrege at tiden flyver afsted med den lille ny.

Del en fantastisk milepæl med familien og underbyg glæden med det perfekte milepælskort.

En bog, der indeholder alle de sange, børn skal kende. Bogen er blevet udgivet i en ny og tidløs udgave, der er sat sammen, så der en sang klar til hver en lejlighed. Den indeholder godnatsange, morgensange, sanglege og meget mere.

I denne bog har Gyldendal samlet alle kendte og elskede børnesange. Bogen byder derfor på en god blanding af både gamle og nye sange. Alle sange er akkompagneret af noder, becifringer og koreografi.

Enhver baby bør selvfølgelig have en lækker nusseklud. Skal den være lidt anderledes, så er denne nusseklud et godt bud. Her er der tale om en rigtig blød nusseklud, som du både kan få i den lyserøde nuance, samt ikke mindst en blå.

Produktet holder nogle af de højeste standarder i forhold til materialevalg. Ydermere har produktet ingen løsdele, som kan være til fare for barnet. En herlig gaveidé

Her er der tale om en bamse, der er klar til at lege titte-bøh-leg med din lille baby. Den kan selv løfte kluden op, gemme sig bag den og dernæst sige ”kuk kuk”. Det vil være en stor succes hos ethvert lille barn.

Den kan også sige en række andre søde sætninger. Den siger på skift: “Hej ven”, “Kuk kuk”, “Hvor er du?”, “Kuk kuk” og “Igen igen”. Den bruger 2 stk. AA-batterier, som ikke medfølger i købet.

Dette er en rigtig skøn stjernebamse, der kan spille en lille melodi, når man trækker i dens snor. Det er en både sød og smilende stjerne, der er dejlig at se på. Derfor er du sikret, det er en bamse, der passer til alle babyer.

Den er også udstyret med en lille krog i toppen. Derfor er det nemt at hænge den på barnevognen eller sengen. Hvis du skal vaske den, så skal det ske ved max. 30 grader.

Når man som barn lige er begyndt at tale, så er det sjovt at udforske ordenes verden. Vil du gerne give din baby de bedste forudsætninger for dette, så sker det med ”Min første ordbog”.

Det er en bog, der indeholder mere end 270 ord, som er blevet inddelt i sjove og velkendte emner. Derfor er det nemt for dit barn at lære nye ord inden for kategorier som kroppen, dyr, bondegården, mad og farver.

En sjov bold, der er lavet af fastpresset skum med en blød og lækker overflade. Det er en bold, der er god til at udvikle dit barns sansemotoriske evner. Dertil kan den både bruges indenfor, i badet eller ude på græsset.

Dit barn kan kaste den op i luften, gribe den med hænderne, sparken til den med foden, eller blot trille den hen over gulvet. Det er en bold med en diameter på 19 cm., der – uden tvivl – inviterer til leg og spas.

En lampe til børneværelset skal være både hyggelig, børnevenlig og pæn. Derfor er denne lampe fra Petite Nuit også det helt rette valg. Den er nemlig formet som en kanin, hvorfor ethvert barn vil elske den.

Den kan placere på natbordet, kommoden eller i vindueskarmen. På trods af den atypiske form, så giver den alligevel et godt lys. Den kører på 3 stk. AAA-batterier, som ikke følger med i købet.

Læs blandt andet vores natlampe guide.

De Små Synger er en klassisk sangbog, som bør være at finde på hylde på ethvert børneværelse. Her er det en luksusudgave, det drejer sig om, som indeholder alle de kendte og elskede sange og sanglege.

Med til hver sang er der også både noder, den allerførste nodelære og alle de kendte illustrationer, der er lavet af Bitte Bøcher. Bogen er på hele 127 sider, hvorfor der er nok sange at gå i gang med.

En sansegynge kan bruges af både store og små. Hvis den skal bruge af de mindste, skal den hænge lavt, så de selv kan kravle ind og ud af den. Den giver mulighed for lege, der kan styrke barnets balanceevne.

I takt med at barnet vokser, kan den blot hæves mere over jorden. Den byder op til alskens leg og sjov, og kan selvfølgelig bruges både inde og ude. Den er danskproduceret med fokus på kvalitet og sikkerhed.

En sjov og farverig orm, der er udstyret med et målebånd på maven. Den er lavet af forskellige typer stof, så barnet kan mærke, føle og høre forskellen på disse. Den måler desuden 65 cm. i længden.

Trykker man ormen på næsen, spiller den en fin lille melodi. Derfor er det ikke kun de forskellige typer stof, der gør den interessant. Der er ikke nogen nedre aldersgrænse, da den anbefales fra 0 år.

Her får du en rigtig flot gaveæske fra Sophie la Girafe. Den indeholder en sød giraf på 18 cm. samt en bidering. Begge produkter er lavet i 100 % ren naturgummi, der er udvundet fra Heveatræet.

Begge produkter er helt fri for både phthalater og BPA. Giraffen er også blevet indfarvet med madfarver, som har givet den flotte kontrastfarver. Det er et legetøj, der stimulerer alle 5 sanser fra en lav alder.

Et praktisk legegulv fra Sebra i en skøn farvekombination. Det er et dejligt isolerende underlag, der er ideelt til leg på gulvet. Du beskytter dit barn mod kulden, men også gulvet mod slag og stød.

Det er fremstillet i EVA-skum, der er et stødabsorberende materiale. Det er bestående af 13 brikker, der kan sættes sammen til en cirkel. Det måler 120 cm. i diameter, hvorfor der er god plads at lege på.

Her er der tale om en meget simpel gave. Den egner sig bedst til dig, der gerne vil give lidt forskelligt i gave. De forskellige ringe fra Sassy er tiltænkt at skulle bruges til at hænge diverse former for legetøj på.

Som der også er givet udtryk for, så er det ikke den dyreste gave. De forskellige ringe fås i forskellige farver. Ringene er selvfølgelig produceret i phthalatfri plast.

Her er der en sød suttesnor fra Done by Deer, der er formet som krokodillen ‘Croco’. Den er lavet i creme med guld prikker, der giver den et rigtig flot udseende. Derfor har den også et udseende, som alle synes om.

Det er en suttesnor, der har et bånd til sutten med hank, som kan lukkes ved hjælp af velkro. Den byder også på en elastikring. Dertil er den fremstillet af 100 % bomuld, der sikrer en høj kvalitet.

En sød sommerdragt fra Huttelihut i en mørk rødlig farve med et skønt blomsterprint over hele dragten. Det er en dragt uden ærmer, og med korte ben. Derfor er det en dragt, der egner sig bedst til høje temperaturer.

Benene er udstyret med en smal elastik, som skaber nogle yndige flæsekanter. Den byder også på en rund halsudskæring. Dragten kan åbnes ned ad ryggen og mellem benene. Den er fremstillet i 100 % bomuld.

En køredragt er essentiel for ethvert barn. Her er der tale om en rigtig lækker én af slagsen fra Freds World. Den har en fast hætte og er fremstillet i 100 % uld. Derfor er både kvaliteten og komforten helt i top.

Omkring håndleddene og ved anklerne er der ombuk. Derfor er det muligt at lukke fødder og hænder til, hvis det er ønsket. Dragten kan selvfølgelig åbnes fortil med smarte træknapper.

Der er ikke meget, der er mere hyggeligt end at svøbe sin lille guldklump ind i et lækkert og blødt håndklæde. Det er muligt med dette babyhåndklæde, der har en sød detalje med en bjørne-brodering.

Det er et kvadratisk håndklæde, der kan bruges, uanset om den lille skal tørres efter en tur i svømmehal eller blot et brusebad. Det kan desuden vaskes ved 60° C, hvorfor det er nemt at vaske det.

En skøn bamse fra Filibabba, der er lavet i grå nuancer. Som navnet antyder, så er den formet som en sød hval. Den er lavet i en strikket kvalitet, hvilket gør den dejlig at kramme og nusse med ved sovetid.

Dertil er det også en bamse, der vil være rigtig dekorativ på et børneværelse, i en hyggekrog eller deslige. Den har en længde på 60 cm., hvorfor den er relativt stort. Dens ydre er lavet i 100 % akryl.

Sig hej til Fabian. Det er et rensdyr, der kan passe på barnet, når han eller hun sover. Den har et udseende, der tiltaler ethvert barn. Det er en sjov lampe, da man med et enkelt tryk kan skifte farve på geviret.

Mere specifikt, så kan der skiftes mellem svagt lys, stærkt lys, rødt, grønt, gult, blåt og multifarvet. Den er udstyret med et genopladeligt batteri, der har en brugstid på mellem 10 og 20 timer.

Med en babynest kan en lille baby få en fornemmelse af samme ro og tryghed, som tiden i morens mave. Du kan som forælder ikke bære rundt på den lille guldklump hele tiden.

Det er i denne sammenhæng at en babynest kan være nyttig. Her kan mor roligt lægge barnet fra sig, uden at være bekymret. Derfor er det selvfølgelig også en rigtig god gave til den lille baby.

Et bidedyr ved navn Fru Flodhest, der er lavet i 100 % naturligt materiale. Derfor er den blød og behagelig. Det er derfor ikke noget problem, hvis barnet i den. Det er gældende, uanset hvor der bides i den.

Den er lavet i naturligt gummi og er dernæst blevet malet med plantebaserede farver. Det er et godt stykke legetøj til at håndtere ømme tænder. Den kan desuden sagtens holde til at komme med i bad.

Dette er en god gave. Der er nemlig tale om en reel gaveæske. Den består af tre dele: en nusseklud i grå med en elefant, en aktivitetsbold i grå samt hjemmefutter i grå. Det hele har selvfølgelig et sødt elefanttema.

Alle tre dele er blevet testet i henhold til EN71. Dertil er alle tre dele også CE-mærket, hvorfor de er sikre for barnet. Både nusseklud, aktivitetsbold. og hjemmefutter er fremstillet i 100 % polyester.

Enhver baby skal selvfølgelig have en solhat. Det kan med fordel vælge denne fine rosa solhat, der også har et skønt print med isvafler. Derfor passer den også rigtig godt ind i sommerperioden med dette print.

Solhatten fra Petit by Sofie Schnoor har selvfølgelig en skygge foran, men også bagtil. Dertil er den også udstyret med en smal strop til under hagen. Den kan nemt lukkes med en trykknap.

En dejlig musikalsk blæksprutte er et interaktivt legetøj, der vil være en stor succes hos ethvert barn. Til den musikalske blæksprutte medfølger der også et lille nodehæfte, der er lavet med farver.

Pointen med dette er, at du kan klemme på blækspruttens ben med samme farve, som noderne i hæftet. På denne måde er det muligt at spille en lille melodi. Den anbefales til børn fra 0 måneder til 24 måneder.

Et flot gulvpuslespil med ni kvadratiske brikker, der hver især måler 30 cm. Det er de i længden og i bredden, mens de er 1,2 cm. høje. Det er perfekt til barnet, der skal ligge på maven, lære at kravle eller lære at sidde.

De kan dog også sagtens bruges på legeværelset, når barnet bliver større. Her kan de bruges som et blødt legeunderlag. Det kan dog også indgå i selve legen. Det byder derfor på mange muligheder.

Det kan blive koldt i Danmark. Derfor skal hver et barn også have en hat, der kan holde deres hoved varmt. Det kan f.eks. være denne babyhjelm, som er lavt i et bordeaux strik med fint strikmønster i en lækker kvalitet.

Øverst på hjelmen er der to søde kaninører. Den har også en rigtig god pasform og to gode bindebånd. Det sikrer selvfølgelig at den ikke falder af. Dertil er den lavest i den fineste kvalitet med alpakkauld.

Det er de færreste, der ikke kender den populære gåvogn fra Krea. Vognen er lavet af træ og er udstyret med praktiske gummihjul. Derfor er der ikke nogen fare for at den beskadiger gulv, møbler eller deslige

Gåvognen er med til at udvikle barnets motoriske evner og færdigheder. Den er dog ikke egnet til helt små babyer, men anbefales til børn over 12 måneder. Den er selvfølgelig også udstyret med bremser.

Her er der tale om et klassisk hammerbræt fra BRIO, der er lavet i lakeret bøgetræ. Der medfølger også otte plastpløkker og en træhammer, der er udstyret med et gummihoved. Den anbefales til børn fra 0-2 år.

Det er muligt at hamre pløkkerne i fra begge sider. Det er et perfekt stykke legetøj, der kan bruges til at træne barnets øje-hånd-koordinationsevne. Derfor er det ikke kun et sjovt, men også et givende stykke legetøj.

Barnet skal selvfølgelig have sit første togsæt på et tidspunkt. Det kunne meget vel være dette togsæt fra BRIO. Derfor er det selvfølgelig også en fremragende gaveidé til barnet på mellem 1½ og 3 år.

I dette sæt medfølger der både et tog, en vogn med roterende tromle med små kugler i, en hængebro, otte togskinner og to skinner, der fører op til føromtalte bro. Derfor er der en masse at lege rundt med.

Dette er også én af de mest kendte stykker legetøj. Alle kender den populære Dantoy-motorcykel. Derfor er det også et stykke legetøj, som alle bør have i deres opvækst. Det gør det til en rigtig god gaveidé.

Den er selvfølgelig mærket med det nordiske miljømærke, Svanemærket. Det er med til at sikre, at det er et stykke legetøj, der lever op til samtlige miljøkrav. Den egner sig til børn på mellem 1½ og 3 år.

Et sødt og simpelt knoppuslespil i træ med Kaj og Andrea-tema. Det er et relativt lille puslespil, der blot har fem brikker, der alle fem er udstyret med knopper. Pointen er at barnet skal få dem til at passe ned i hullerne.

Et puslespil som dette er rigtig godt til at udvikle barnets hånd-øje koordination. Det er også rigtig gavnligt for barnets finmotorik. Derfor er anbefales det også til børn fra 1-års alderen og op efter.

En både simpel, men også sød bilbane, der egner sig godt til de mindste. Det er særligt et godt køb til ham eller hende, der godt kan lide noget med gang i. Her er der nemlig fart over feltet.

Det er en bane, der byder på en rigtig fin kombination af sort og naturfarve. Dertil medfølger der også tre racerbiler, der kan bruges på banen. De kører hele vejen ned, når man slipper dem ved toppen.

Skal du finde en gave til et barn, der er vild med biler og fart over feltet? I så fald er dette et rigtig godt bud. Her kan du nemlig give barnet dets første Mercedes. Den egner sig dog bedst til børn, der er ældre end 2 år.

Den er lavet i et eksklusivt design med et robust stel. Dertil er den også blevet udstyret med støjsvage og stødabsorberende gummihjul. Den er testet til en max. vægt på 20 kg. Den drives ved at sparke med benene.

Med dette sæt fra LEGO DUPLO kan man blive ved med at finde på nye modeller og kombinationer. Det er et stykke legetøj, der kan gave spas og sjov, men det udvikler også barnets finmotorik og byggefærdigheder.

Barnet kan lege med disse klodser på forskellige vis. De kan blandt andet finde på sjove historier og figurer, hvilket kan være alt fra en hval til et fly. Anbefales til børn i alderen fra 1½ år til 5 år.

Dyr og bondegårde er noget, der interesserer de fleste børn. Derfor kan det også fungere som en god gave. Det er dog ikke til de helt små, da der er flere mindre objekter med, som barnet kan ende med at sluge.

Der følger bl.a. både trillebør, spand og skovl med til bondemanden. Dertil er der også en række dyr med, som barnet selvfølgelig kan lege at det passer. Det egner sig bedst til børn fra 1½ år til 3 år.

Dette seje løbehjul med Spider-Man er en blanding mellem en løbecykel og et løbehjul. Allerede fra 1-års alderen kan det bruges som løbecykel. Er kan der også monteres en styrepind bagpå, så forældrene kan styre den.

Når balancen og motorikken er blevet bedre, kan den nemt laves om til et løbehjul. De store hjul foran og det lille hjul bagerst gør løbehjulet stabilt. Derfor er det nemmere at køre på end et tohjulet løbehjul.

Et sødt spisesæt, der er lavet i melamin og rustfrit stål. Både tallerkner og kop har flotte illustrerede motiver af Bamse og Kylling. Derfor er det også et sæt, der vil vække stor glæde hos ethvert barn.

Der følger også bestik med, som er præget af de populære figurer fra Bamse & Kylling-serien. Det er et sæt, der indeholder hele syv dele. Det er desuden muligt at bestille bestikket med babyens navn graveret ind i.

Der er ikke mange figurer og karakterer, der er mere velkendt end Bamse. Derfor er det også en bamse, der kan gøre de fleste børn glade. Det gør sig også gældende for denne udgave af den populære bjørn.

Man kan trykke Bamse i venstre hånd, hvorefter du kan se ham danse og synge den kendte ”Skrålesang” i ca. 30 sekunder. Derfor kan barnet synge og danse med Bamse, der blot er drevet af 3 stk. AA-batterier.

Et flot og praktisk krus med hank, der har et motiv af Rasmus Klump. Det er et motiv, der er blevet graveret ind i kruset. Det gør det blot endnu flottere, da udførelsen af indgraveringen er rigtig flot lavet.

Selve kruset har en højde på cirka 6 cm. Det er udstyret med en hank, der passer perfekt til de små hænder. Ønsker du at gøre det til en mere personlig gave, så kan du f.eks. få barnets navn graveret ind i det.

Det er ikke blot sjovt for barnet at lege med dette legetøj fra bObles. Den er også med til at fremme barnets motorik, når der leges med den. Det er derfor, de forskellige typer legetøj fra bObles er så populært.

Bolden har en diameter, der lyder på 23 m., hvorfor den inviterer til alskens typer leg. Den kan sparkes frem og tilbage med fødderne, trilles over gulvet, mens man kravler efter den m.m.

En rigtig flot legecykel fra Winther, der er skabt til at holde til lidt af hvert. Det er en trehjulet cykel, hvorfor den er ideel til børn fra 3 år og op. Barnet kan selv prøve kræfter med at træde i pedalerne og styre cyklen.

Cyklen er også blevet udstyret med et tippelad. Den er selvfølgelig også rigtig robust, hvorfor den kan holde til det meste. Det er nemt at indstille sædet på den, så det passer til barnets højde.

Et meget simpelt stykke legetøj. Det lader barnet trække den afsted. Mens den bliver trukket afsted, vrikker den med hovedet, bevæger vingerne og vralter. Præcis som var det en rigtig and.

Formålet med dette stykke legetøj er, at det skal motivere barnet til at tage de første skridt selv. Derfor er det også en and, der kan gøre stor gavn for barnet. Det gør det også til en god gaveidé.

En rigtig sød babyrangle med en bjørn og træperler. Den byder på en række dejlige farver og er selvfølgelig lavet i naturtræ. Den er rund og byder på mange spændende detaljer, der fanger barnets opmærksomhed.

Den er lavet af ubehandlet naturtræ, der efterfølgende er blevet malet med en miljøvenlig og vandbaseret maling. Den kan bruges af babyer allerede fra 0 måneder. Den har en diameter, der lyder på 8 cm.

Modellervoks er én af de ting, der aldrig kommer til at gå af mode. Med dette sæt kan barnet lave sin helt egen bil i modellervoks. Det bliver endda en bil, barnet efterfølgende kan bruge og lege med.

Der medfølger to chassiser med friktionsmekaniske, som man kan bygge den oven på. Derefter er det blot at drøne derud af med den. Det er et sæt, der indeholder både rødt, hvidt og blåt ler.

Med denne zoo-bil fra Magni får barnet mulighed for at drøne afsted med fuldt fat, mens alle de søde dyr er med. Der medfølger selvfølgelig også en række dyr, du kan have med i den flotte bil.

Det er en rigtig skøn bil, der er lavet i træ. Den er udstyret med både gummihjul og pull-back. Det betyder at den kan trækkes tilbage, hvorefter den selv kører frem. Har plads til alle de søde dyr fra zoologisk have.

Hvordan du finder en god gave til en baby?

Mange oplever, at det kan være en udfordring at finde den helt rigtige gave til en baby. Ønsket om at gøre både barn og forældre glade kan måske gøre en perfektionistisk og usikker. Mange bekymrer sig om enten at være for kedelige eller for “kreative”. Folk der ikke lige tilfældigvis er anerkendte eksperter i spædbørns udvikling, kan desuden opleve at få berøringsangst over at købe noget, som ikke er til glæde for barnet. Udover hvad der gives i forhold til kvalitet, kan der også være usikkerhed om kvantitet: Amerikanernes afholdelse af såkaldte “baby showers” inden barnets fødsel stiller ligefrem forventning til en reel gaveregn, som den engelske betegnelse angiver.

Der er dog ingen grund til at fortvivle. Det allervigtigste, når du giver en gave til andre, er nemlig de gode intentioner bag handlingen – så længe du har den gode intention med dig, er der stor sandsynlighed for, at du kan finde noget godt. Med de urealistiske forventninger på hylden, er det nemlig straks nemmere at se dig om efter en gave, som ikke behøver at være perfekt, men i stedet er god – andet behøver den ikke at være for at gøre babyen og forældrene glade.

Hvad en god gave til barnet indebærer

Jævnfør det ovenstående, er det altså et rigtigt fint udgangspunkt at sætte fokus på de gode intentioner, når du giver gaver til andre. Hvis du skal bruge denne tankegang over for baby, hvad kan da være nogle relevante faktorer at overveje? Det kan her være en god ide at bide mærke i, hvad babyer synes er sjovt og berigende. Et barn i de tidligste leveår er kun lige så småt ved at opbygge en fornemmelse af sin egen krop og omverdenen. Babyer er dog allerede meget sociale væsener – som bekendt kan man allerede tidligt udveksle smil med dem og på andre måder komme i kontakt. Et godt sted at starte, hvis du gerne vil finde en god gave til en baby er altså at lede efter legetøj, som gør det muligt for barnet at opleve nye facetter i forhold til sin sociale omverden.

Hvis du kan finde en gave, som giver mulighed for dette, så betyder det alverden for barnet. Som voksne kan vi måske undre os over, at mange babyer for eksempel synes, at en rangle har høj underholdningsværdi. Husk dog på, at det for barnet er en helt ny og drønspændende oplevelse at interagere med en ting, som det aldrig nogensinde har mødt før – gerne med mor eller far som “sikker base”. Disse interaktioner med nye usædvanlige objekter er ikke bare morsomme, men har også stor værdi for barnets udvikling. Forældreunderstøttet leg med nye objekter giver bl.a. barnets selvfornemmelse og sociale færdigheder et godt fundament til resten af livet.

Forældrene skal også forkæles

Det behøver altså ikke at være svært at finde en gave, som betyder rigtigt meget for barnet. En anden facet af gavegivning til babyer er imidlertid, at handlingen også typisk som minimum ses som en gestus over for forældrene. Hvad betyder så en god gave for forældrene til barnet? Ligesom for barnet, kan det være en fin ide at sætte sig i forældrenes sted. Det at få barn er en skelsættende oplevelse, uanset hvor mange man har i forvejen. For nybagte forældre kan det opleves som en reel omvæltning af deres liv, hvor centrum i deres verden pludselig ikke længere er dem selv. De vil kun det allerbedste for sit barn. Det ville dog være en underdrivelse at sige, at der er mange finesser i det at være en god forælder. Ønsket om at være en god (måske ligefrem perfekt) forælder kan opleves som et stort pres, som frivilligt bæres på ens skuldre.

Noget af det bedste, som du kan gøre med en gave til nybagte forældre, er altså at bidrage til at skabe en hverdag med plads til den gode forældregerning: Hvor forældrene har mulighed for og overskud til at give barnet den støtte og omsorg, som det har brug for. Her er det selvfølgelig nærliggende at overveje forskellige former for legetøj og andet, der understøtter hyggestunder mellem babyen og forældrene. Også mere lavpraktiske gaver kan dog være en kæmpe hjælp i forældrenes hverdag og til indirekte gavn for barnet. Med alle de ting, som man tænker over som nybagt forælder kan det være nemt at glemme de små detaljer: Hvad barnet skal spise af, hvilken sæbe, der er sikker at bruge i badet osv. Med alle de praktiske småting løst, er der selvfølgelig mere tid til at være god forælder over for barnet. Derfor betyder det meget, hvis du kan give en gave, som udretter dette.

En god gave til hele familien

Som det indledende blev nævnt, kan det at give en gave til en baby godt føles lidt som om, at du både giver en gave til barnet og dets forælder. I det ovenstående er både barnet og forældrenes perspektiv på, hvad en god gave er, blevet vendt hver for sig. Dette betyder imidlertid slet ikke, at du er nødt til at vælge mellem at give en god gave til barnet og at give en god gave til forældrene. Det viser sig nemlig, at de forskellige faktorer, der gør en god babygave til en god babygave, har det med at være positive for alle involverede.

Et godt stykke legetøj til barnet medfører nye interaktionsmuligheder med far og mor, og dermed mulighed for at stimulere barnets sociale udvikling og trivsel. Den anden vej rundt, kan en mere praktisk gave med forældrene i tankerne gøre hverdagen med barnet mere harmonisk og lettere at håndtere – der var jo som bekendt rigtigt mange ting at tænke på og bekymre sig over, som nybagt forælder. Hvis du altså ad den ene eller anden vej kan give en god gave med ovenstående betragtninger for øje, så er der altså sandsynlighed for, at du har givet en god gave til både forældrene og barnet.

Hvor mange penge du bør bruge på en gave?

Med en klar ide om, hvad der gør en god babygave til en god babygave, er du allerede rigtigt godt på vej. Mange gavegivere bekymrer sig imidlertid om, hvorvidt den gave som det har fundet, enten er for dyr eller for billig. Hvis du for eksempel er studerende eller på andre måder er presset økonomisk, kan der ligeledes opstå bekymringer om, hvorvidt der kan findes noget i det rigtige prisleje. Disse bekymringer går for den sags skyld igen i en hvilken som helst form for gavegivning. Det er sjældent, at disse tanker drejer sig om nærighed eller forfængelighed. Du vil måske bare gerne give så god en gave som muligt, samtidigt med, at du ikke stiller forældrene i forlegenhed ved at bruge for mange penge. Den anden vej rundt, vil de fleste helst ikke såre nogens følelser ved at give en gave, hvor der åbenlyst er blevet sparet på pengene.

Der er imidlertid ingen grund til at bekymre sig her. Til at starte med kan man sige, at babyer jo ikke har en idé om, hvorvidt gaven er discount eller ej. Som beskrevet ovenfor, er babyer mere interesserede i spændende nye objekter og situationer end i dyre mærkevarer. For forældrene afhænger gavens nytte også mere af, om den kan skabe hygge eller løse et eller andet praktisk problem i dagligdagen for dem. Det er relativt nemt at finde en gave, der opfylder disse krav, hvis du sætter bekymringerne om prislejet i mente. Selv en meget billig gave kan være en god gave i og med, at prisen ikke er så stor en faktor i brugsværdien. Hvis du gerne vil bruge lidt flere penge, er der ligeledes frit rum til at gøre dette. Et godt pejlemærke er her at overveje skalaen på de gaver, der normalt gives i din familie eller vennekreds. Selv hvis du måske kommer til at give en dyrere gave en gennemsnittet, er dette ikke andet en et udtryk for, at du agter forældrene og barnet højt.

Hvordan du finder gaver med langvarig værdi

Som gavegiver til en baby kommer mange også til at tænke over, hvorvidt den gave, som de giver, er til langvarig nytte for barnet. Det går jo rigtigt nok hurtigt med barnets udvikling i de tidligste leveår, og det er ikke kun tøj, som det kan synes at vokse hurtigt fra. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, at gaver til spædbørn har en hurtig udløbsdato. Meget legetøj kan for eksempel være til nytte i flere år af barnets liv.

Alternativt kan du helt omtænke ideen om gaver med langvarig nytte: Hvis du har gjort en forskel for barnets tidlige liv, så giver det jo i vis forstand genklang i hele barnets livsforløb. En gave i god kvalitet kan også potentielt blive en mere permanent del af familiens lagerbeholdning i fremtiden – hvis barnet selv i fremtiden får børn, er det ikke usædvanligt, at forskellige stykker legetøj og lign. kan være til nytte på tværs af flere generationer. Derfor skal du altså ikke bekymre dig for meget om “langsigtet brugsværdi” og lign., når du leder efter en god gave til en baby. Hvis der er tale om en god gave, så er der nemlig stor sandsynlighed for, at den kan være til nytte i længere tid, på en indirekte måde selvfølgelig.

Kunsten at tænke ud af boksen

Om du så skal til familiekomsammen, barnedåb, fødselsdag eller baby shower, kan der nemt være risiko for, at flere giver barnet den samme gave – særligt hvis der er mange gæster inviteret. Som sagt ovenfor, er det vigtigste selvfølgelig den gode intention med gaven, og ikke om den er en dublet. Af flere grunde kan man dog som gavegiver have interesse i at give barnet noget, som det ikke har i forvejen – måske i forlængelse af ideen om at muliggøre en spændende oplevelse for barnet, som det ikke har prøvet før. Hvis du sætter dig for at finde en unik gave til en baby, kan det derfor være en god ide at sætte hjernen i blød og tænke ud af boksen.

Det kan her være en god begyndelse at tænke lavpraktisk. Mange gavegivere forbinder nemlig ubevidst børnegaver med rent og skært legetøj – som angivet ovenfor er dette også en rigtig god gave at give. Der er imidlertid ikke mange gavegivere til spædbørn, som for eksempel tænker over, hvor alt det nye legetøj mon kan opbevares. Hvis du vil være på forkant her, er der mange gode muligheder for at overraske forældrene med en gave, som de ikke engang havde tænkt over, at de ville få stor glæde af. For barnet bliver den indirekte gevinst ved en gave, som løser et praktisk problem, at der bliver mere rum til kvalitetsstunder med mor og far – man kan sige, at der ikke findes nogen ressource, som er mere dyrebar for en baby. Altså kan en praktisk gave også være til stor glæde for barnet ad den vej.