Gaver til baby - Find den helt rette gave

Babyer er livsbekræftende og ikke mindst utrolig søde, og det er ikke sparsomt med gaver, når der kommer en lille ny ind i familien. Her kan det være svært at finde ud af, hvad for en gave der er den helt rette, når man gerne vil familien det bedste, men måske ikke har uanede midler på kontoen.

Heldigvis findes der masser af lækre gaver til babyen til en rigtig god pris, og hvis du ikke aner hvilken gave, du skal købe, så har vi sammensat en liste med rigtig gode gaveideer til babyen herunder.

En gave til en baby handler meget ofte om at finde noget, der giver barnet en lang række sanseindtryk. Denne aktivering er guld værd og kan tilmed være med til at give forældrene mere tid til de kedelige opgaver i huset.

Der er masser af gaveideer at vælge imellem, og der er vitterlig noget til enhver smag på vores liste; der er tale om gode gaver til babyen, uanset om det er en dreng eller en pige!

Hvordan du finder en god gave til en baby?

Mange oplever, at det kan være en udfordring at finde den helt rigtige gave til en baby. Ønsket om at gøre både barn og forældre glade kan måske gøre en perfektionistisk og usikker. Mange bekymrer sig om enten at være for kedelige eller for “kreative”. Folk der ikke lige tilfældigvis er anerkendte eksperter i spædbørns udvikling, kan desuden opleve at få berøringsangst over at købe noget, som ikke er til glæde for barnet. Udover hvad der gives i forhold til kvalitet, kan der også være usikkerhed om kvantitet: Amerikanernes afholdelse af såkaldte “baby showers” inden barnets fødsel stiller ligefrem forventning til en reel gaveregn, som den engelske betegnelse angiver.

Der er dog ingen grund til at fortvivle. Det allervigtigste, når du giver en gave til andre, er nemlig de gode intentioner bag handlingen – så længe du har den gode intention med dig, er der stor sandsynlighed for, at du kan finde noget godt. Med de urealistiske forventninger på hylden, er det nemlig straks nemmere at se dig om efter en gave, som ikke behøver at være perfekt, men i stedet er god – andet behøver den ikke at være for at gøre babyen og forældrene glade.

Hvad en god gave til barnet indebærer

Jævnfør det ovenstående, er det altså et rigtigt fint udgangspunkt at sætte fokus på de gode intentioner, når du giver gaver til andre. Hvis du skal bruge denne tankegang over for baby, hvad kan da være nogle relevante faktorer at overveje? Det kan her være en god ide at bide mærke i, hvad babyer synes er sjovt og berigende. Et barn i de tidligste leveår er kun lige så småt ved at opbygge en fornemmelse af sin egen krop og omverdenen. Babyer er dog allerede meget sociale væsener – som bekendt kan man allerede tidligt udveksle smil med dem og på andre måder komme i kontakt. Et godt sted at starte, hvis du gerne vil finde en god gave til en baby er altså at lede efter legetøj, som gør det muligt for barnet at opleve nye facetter i forhold til sin sociale omverden.

Hvis du kan finde en gave, som giver mulighed for dette, så betyder det alverden for barnet. Som voksne kan vi måske undre os over, at mange babyer for eksempel synes, at en rangle har høj underholdningsværdi. Husk dog på, at det for barnet er en helt ny og drønspændende oplevelse at interagere med en ting, som det aldrig nogensinde har mødt før – gerne med mor eller far som “sikker base”. Disse interaktioner med nye usædvanlige objekter er ikke bare morsomme, men har også stor værdi for barnets udvikling. Forældreunderstøttet leg med nye objekter giver bl.a. barnets selvfornemmelse og sociale færdigheder et godt fundament til resten af livet.

Forældrene skal også forkæles

Det behøver altså ikke at være svært at finde en gave, som betyder rigtigt meget for barnet. En anden facet af gavegivning til babyer er imidlertid, at handlingen også typisk som minimum ses som en gestus over for forældrene. Hvad betyder så en god gave for forældrene til barnet? Ligesom for barnet, kan det være en fin ide at sætte sig i forældrenes sted. Det at få barn er en skelsættende oplevelse, uanset hvor mange man har i forvejen. For nybagte forældre kan det opleves som en reel omvæltning af deres liv, hvor centrum i deres verden pludselig ikke længere er dem selv. De vil kun det allerbedste for sit barn. Det ville dog være en underdrivelse at sige, at der er mange finesser i det at være en god forælder. Ønsket om at være en god (måske ligefrem perfekt) forælder kan opleves som et stort pres, som frivilligt bæres på ens skuldre.

Noget af det bedste, som du kan gøre med en gave til nybagte forældre, er altså at bidrage til at skabe en hverdag med plads til den gode forældregerning: Hvor forældrene har mulighed for og overskud til at give barnet den støtte og omsorg, som det har brug for. Her er det selvfølgelig nærliggende at overveje forskellige former for legetøj og andet, der understøtter hyggestunder mellem babyen og forældrene. Også mere lavpraktiske gaver kan dog være en kæmpe hjælp i forældrenes hverdag og til indirekte gavn for barnet. Med alle de ting, som man tænker over som nybagt forælder kan det være nemt at glemme de små detaljer: Hvad barnet skal spise af, hvilken sæbe, der er sikker at bruge i badet osv. Med alle de praktiske småting løst, er der selvfølgelig mere tid til at være god forælder over for barnet. Derfor betyder det meget, hvis du kan give en gave, som udretter dette.

En god gave til hele familien

Som det indledende blev nævnt, kan det at give en gave til en baby godt føles lidt som om, at du både giver en gave til barnet og dets forælder. I det ovenstående er både barnet og forældrenes perspektiv på, hvad en god gave er, blevet vendt hver for sig. Dette betyder imidlertid slet ikke, at du er nødt til at vælge mellem at give en god gave til barnet og at give en god gave til forældrene. Det viser sig nemlig, at de forskellige faktorer, der gør en god babygave til en god babygave, har det med at være positive for alle involverede.

Et godt stykke legetøj til barnet medfører nye interaktionsmuligheder med far og mor, og dermed mulighed for at stimulere barnets sociale udvikling og trivsel. Den anden vej rundt, kan en mere praktisk gave med forældrene i tankerne gøre hverdagen med barnet mere harmonisk og lettere at håndtere – der var jo som bekendt rigtigt mange ting at tænke på og bekymre sig over, som nybagt forælder. Hvis du altså ad den ene eller anden vej kan give en god gave med ovenstående betragtninger for øje, så er der altså sandsynlighed for, at du har givet en god gave til både forældrene og barnet.

Hvor mange penge du bør bruge på en gave?

Med en klar ide om, hvad der gør en god babygave til en god babygave, er du allerede rigtigt godt på vej. Mange gavegivere bekymrer sig imidlertid om, hvorvidt den gave som det har fundet, enten er for dyr eller for billig. Hvis du for eksempel er studerende eller på andre måder er presset økonomisk, kan der ligeledes opstå bekymringer om, hvorvidt der kan findes noget i det rigtige prisleje. Disse bekymringer går for den sags skyld igen i en hvilken som helst form for gavegivning. Det er sjældent, at disse tanker drejer sig om nærighed eller forfængelighed. Du vil måske bare gerne give så god en gave som muligt, samtidigt med, at du ikke stiller forældrene i forlegenhed ved at bruge for mange penge. Den anden vej rundt, vil de fleste helst ikke såre nogens følelser ved at give en gave, hvor der åbenlyst er blevet sparet på pengene.

Der er imidlertid ingen grund til at bekymre sig her. Til at starte med kan man sige, at babyer jo ikke har en idé om, hvorvidt gaven er discount eller ej. Som beskrevet ovenfor, er babyer mere interesserede i spændende nye objekter og situationer end i dyre mærkevarer. For forældrene afhænger gavens nytte også mere af, om den kan skabe hygge eller løse et eller andet praktisk problem i dagligdagen for dem. Det er relativt nemt at finde en gave, der opfylder disse krav, hvis du sætter bekymringerne om prislejet i mente. Selv en meget billig gave kan være en god gave i og med, at prisen ikke er så stor en faktor i brugsværdien. Hvis du gerne vil bruge lidt flere penge, er der ligeledes frit rum til at gøre dette. Et godt pejlemærke er her at overveje skalaen på de gaver, der normalt gives i din familie eller vennekreds. Selv hvis du måske kommer til at give en dyrere gave en gennemsnittet, er dette ikke andet en et udtryk for, at du agter forældrene og barnet højt.

Hvordan du finder gaver med langvarig værdi

Som gavegiver til en baby kommer mange også til at tænke over, hvorvidt den gave, som de giver, er til langvarig nytte for barnet. Det går jo rigtigt nok hurtigt med barnets udvikling i de tidligste leveår, og det er ikke kun tøj, som det kan synes at vokse hurtigt fra. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, at gaver til spædbørn har en hurtig udløbsdato. Meget legetøj kan for eksempel være til nytte i flere år af barnets liv.

Alternativt kan du helt omtænke ideen om gaver med langvarig nytte: Hvis du har gjort en forskel for barnets tidlige liv, så giver det jo i vis forstand genklang i hele barnets livsforløb. En gave i god kvalitet kan også potentielt blive en mere permanent del af familiens lagerbeholdning i fremtiden – hvis barnet selv i fremtiden får børn, er det ikke usædvanligt, at forskellige stykker legetøj og lign. kan være til nytte på tværs af flere generationer. Derfor skal du altså ikke bekymre dig for meget om “langsigtet brugsværdi” og lign., når du leder efter en god gave til en baby. Hvis der er tale om en god gave, så er der nemlig stor sandsynlighed for, at den kan være til nytte i længere tid, på en indirekte måde selvfølgelig.

Kunsten at tænke ud af boksen

Om du så skal til familiekomsammen, barnedåb, fødselsdag eller baby shower, kan der nemt være risiko for, at flere giver barnet den samme gave – særligt hvis der er mange gæster inviteret. Som sagt ovenfor, er det vigtigste selvfølgelig den gode intention med gaven, og ikke om den er en dublet. Af flere grunde kan man dog som gavegiver have interesse i at give barnet noget, som det ikke har i forvejen – måske i forlængelse af ideen om at muliggøre en spændende oplevelse for barnet, som det ikke har prøvet før. Hvis du sætter dig for at finde en unik gave til en baby, kan det derfor være en god ide at sætte hjernen i blød og tænke ud af boksen.

Det kan her være en god begyndelse at tænke lavpraktisk. Mange gavegivere forbinder nemlig ubevidst børnegaver med rent og skært legetøj – som angivet ovenfor er dette også en rigtig god gave at give. Der er imidlertid ikke mange gavegivere til spædbørn, som for eksempel tænker over, hvor alt det nye legetøj mon kan opbevares. Hvis du vil være på forkant her, er der mange gode muligheder for at overraske forældrene med en gave, som de ikke engang havde tænkt over, at de ville få stor glæde af. For barnet bliver den indirekte gevinst ved en gave, som løser et praktisk problem, at der bliver mere rum til kvalitetsstunder med mor og far – man kan sige, at der ikke findes nogen ressource, som er mere dyrebar for en baby. Altså kan en praktisk gave også være til stor glæde for barnet ad den vej.

Indlægget er senest opdateret den 27 juli 2020.Forfatter: Lau Christensen

Andre læser også
+60 gaveideer Gaver-til-1-aarig

Gaver til 1 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 53 gode gaver

En særlig gave til den 1-årige Selvom stort set alle ikke kan huske deres første fødselsdag, så…

Læs mere
+63 gaveideer 2 årig dreng vasker op

Gaver til 2 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 56 gode gaver

Den perfekte gave til en 2-årig Mange mennesker mener, at det er det nemmeste og mest naturlige…

Læs mere
+47 gaveideer

Gaver til 3 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 42 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 3-årig 3-årige børn er en spændende aldersgruppe at give…

Læs mere
+44 gaveideer

Gaveideer til nybagt mor - Se dem her

Vælg blandt 39 gode gaver

Perfekte gaver til den nybagte mor Efter at have læst vores liste over de gode gaveideer til…

Læs mere
Mor med den bedste barnevogn

Barnevogn test - Find den bedste barnevogn

IndholdsfortegnelseBarnevogn test – Her er den bedste barnevogn 20201. Big Star Supreme Lounge Black ECO Med Sort…

Læs mere
+35 gaveideer

Gaver til 4 årig - Find den helt rette gave

Vælg blandt 36 gode gaver

Hvordan du finder en god gave til en 4-årig? Mange ser det som en udfordring at finde…

Læs mere
Bedside crib

Bedside crip - De 7 bedste bedside cribs

IndholdsfortegnelseVælg den bedste bedside crib til dit barn1. Tutti Bambini CoZee – Smukt design og god kvalitet2….

Læs mere
Babyalarm

Babyalarm test - Her er den bedste babyalarm 2020

IndholdsfortegnelseVælg den bedste babyalarm i test1. Neonate BC-6900D2. Neonate BC 6500D3. Philips Avent DECT SCD5064. Neonate BC…

Læs mere