Forside

Find de bedste børnegaver til 1-5 årige

Find de bedste børnegaver til 1-5 årige

Indlægget er senest opdateret den 14 januar 2023. Forfatter: Kristoffer Mohr

Børnetegning - udfyld med farveblyanter

Hvis du synes, at det kan være svært at give gave til børn, så er du ikke alene. De særlige forhold, som gør sig gældende for børn på et bestemt stadie i deres udvikling, kan rigtigt nok gøre det vanskeligt at greje, hvad der er den rette gave – der er alen til forskel mellem et 1 årigt og et 5 årigt barn. Du er helt sikkert interesseret i at finde en gave, som er udviklende for barnet, og gør hele familien glade. Om du så giver gaver til 1 årige, 2 årige eller 3 årige, kan vi dække dig ind med den rette info.

Børnetegning - udfyld med farveblyanter

De bedste gaver til 1 årige

Mange ved ikke, at 1 årige børn allerede kan en helt masse ting. De er som sociale væsener allerede ved at kunne interagere med andre, ved brug af øjenkontakt eksempelvis. Derudover befinder de sig på en fase med hæsblæsende motorisk udvikling. Der findes nærmest ikke noget så begejstrende for et 1 årigt barn som en ny spændende “dims”, som de kan få lov til at undersøge – med mor og far som sikker base, selvfølgelig. Denne begejstring kan måske godt virke mystisk for voksne, men den kan siges at være forståelig nok, da vi jo også kan opføre os på en lign. måde, når vi en sjælden gang bliver overraskede over noget nyt.

Omend mulighederne for at stimulere barnets sociale og motoriske muligheder er mange, er kunsten her at greje barnets nøjagtige udviklingsniveau på disse punkter. Barnet er nemlig meget interesseret i at bruge de motoriske evner, som det har, men der er selvfølgelig visse begrænsninger som gør sig gældende. Vi har gjort forarbejdet for dig og sammensat et potpourri af ideelle gaver til 1 årige, 2 årige og 3 årige.

De bedste gaver til 2-3 årige

Kendetegnende for aldersgruppen 2-3 år er fremkomsten af fri bevægelse for barnet, sproglig mestring og generelt højere autonomi. På det sproglige plan er børnene begyndt at kunne fuldføre hele sætninger, og på denne måde åbner deres sociale verden sig op på en helt ny måde. Alt dette taget i betragtning, er det bestemt ikke nogen tilfældighed, at aldersgruppen har ry for at være nogle søde små omvandrende sludrechatoller.

På gavefronten kan du med fordel overveje at finde spændende legetøj, der giver barnet mulighed for at bevæge sig rundt i haven, for at bruge sin finmotorik med små byggesæt mv. Modsat gaver til 1 årige kan du roligt regne med, at langt de fleste 2-3 årige børn kan bevæge sig rundt, som de ønsker, fra fødderne til fingerspidserne – sådan ca. i hvert fald.

De bedste gaver til 4-5 årige

Ligesom deres 2-3 årige artsfæller er 4-5 årige børn gode til at bevæge sig rundt, og sproget har de også efterhånden godt styr på. Mange af de mest interessante kendetegn for aldersgruppen befinder sig derimod i hovedet: De er begyndt at få en stærk fornemmelse af sig selv som individ – de udvikler en identitet. Du begynder måske at kunne se bestemte personlighedstræk skinne frem hos barnet. Nogle 5 årige drenge kan måske godt lide action-figurer, mens andre godt kan lide at spille et spil med deres forældre.

Når du giver gaver til 1 årige, er sådan noget som personlighed givetvis ikke en væsentlig faktor – rigtigt mange træk går simpelthen igen i aldersgruppen, selv om der stadig er subtile individuelle forskelle at finde. Giver du gave til en 4 eller 5 årig kan det derimod være en god ide at overveje barnets interesser sammen med dets udviklingsniveau. De bedste muligheder for at udvikle barnets motorik er at give det mulighed for at specialisere sig i de ting, som det godt kan lide at gøre med sin krop. Der findes flere muligheder for at få indblik i barnets præferencer – du kan både spørge barnet, slægtninge og venner af familien om dette for at få et fingerpeg.